Tšehhi peaministri poeg süüdistab perekonda enda vangistamises Krimmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / SCANPIX

Tšehhi peaministrit Andrej Babišit ähvardab järjekordne poliitiline skandaal, kuna valitsusjuhi poja väitel hoiti teda Krimmis jõuga kinni, et ta ei saaks anda tunnistusi oma isa vastu esitatud pettusesüüdistuste uurimise ajal.

35-aastane Andrej Babiš juunior esines avaldusega pärast seda, kui uudisteportaali Seznam reporter tabas ta oma ema kodust Šveitsis.

Babiš juuniori sõnul viidi ta tahte vastaselt Venemaa annekteeritud Krimmi.

Mehe kadumine langes täpselt ajale, kui politsei uuris, kas tema isa varjas oma osalust suures konverentsikeskuse projektis, et kvalifitseeruda nii Euroopa Liidu väikeettevõtete toetusele.

Babiš seenior on öelnud, et ajal, kui firma sai toetusraha, kuulus keskus tema täiskasvanud lastele, nende seas Andrej Babiš juuniorile.

Veebilehe Seznam väitel olla peaministri poeg öelnud, et isa soovis toimetada ta kriminaaluurimise jalust minema ning talle oli antud valida, kas võtta «pikem puhkus Krimmis» või saada vaimuhaiglasse lukustatud.

Andrej Babiš juuniori sõnul viis ta Krimmi teda Prahas ravinud psühhiaatri abikaasa.

Ei psühhiaater ega tema mees soovinud asja kommenteerida.

Peaminister Babiš tõrjus sotsiaalmeedias poja väiteid inimröövist, põhjendades järeltulija sõnu sellega, et noormees on vaimselt haige, kasutab ravimeid ning teda tuleb seepärast jälgida. Ühtlasi lisas valitsusjuht, et tema tütar kannatab bipolaarse häire all.

Populistlik poliitik süüdistas ajakirjanikke ja kriminaaluurijaid manipuleerimises ja surve avaldamises.

«Keegi ei röövinud mu poega. Ta reisis Tšehhist ära vabatahtlikult. Politsei on seda asja uurinud ning jõudis järeldusele, et mingit inimröövi pole toimunud,» lausus peaminister Babiš.

Babiši partei ANO võitis 2017. aasta oktoobris Tšehhi parlamendivalimised, kuid tema vähemusvalitsus astus jaanuaris tagasi, kuna kaotas usaldushääletuse. Alates juunist on Babiš juhtinud koos sotsiaaldemokraatidega moodustatud vähemusvalitsust.

Opositsiooniparteid on kutsunud peaministrit tagasi astuma ning tema koalitsioonipartner on nõudnud viimaste süüdistuse kohta selgitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles