Gaza rühmitused sõlmisid Egiptuse vahendusel Iisraeliga relvarahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatus Gazas. Pilt on illustreeriv.
Plahvatus Gazas. Pilt on illustreeriv. Foto: MAHMUD HAMS/AFP

Gaza sektori palestiina äärmusrühmitused teatasid teisipäeval Egiptuse vahendusel Iisraeliga relvarahu sõlmimisest, et takistada vägivalla eskaleerumist täiemahuliseks sõjaks.

Rühmitused, nende hulgas ka Gazat valitsev Hamas, teatasid ühisavalduses, et peavad relvarahust kinni nii kaua, kui Iisrael seda teeb. Iisrael ei ole teadet kommenteerinud.

«Tänu Egiptuse pingutustele sai võimalikuks relvarahu vastupanuliikumise ja sionistliku vaenlase vahel,» öeldi avalduses.

«Vastupanuliikumine austab seda deklaratsiooni nii kaua, kui sionistlik vaenlane seda austab.»

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pole vaherahuteadet kommenteerinud. Kaitseminister Avigdor Lieberman avaldas aga arvamust, et ei toeta õhulöökide lõpetamist.

Türgi kutsus varem päeval Iisraeli lõpetama otsekohe rünnakud Gaza sektori vastu ning kannustas rahvusvahelist kogukonda tegutsema, kuna vägivalla eskaleerumine ähvardab paisuda täiemahuliseks konfliktiks.

Gazas on viimase ööpäeva jooksul Iisraeli õhulöökides surma saanud seitse palestiinlast.

Iisraeli õhulöögid ning Gaza sektorist lähtuv palestiina äärmusrühmituste raketi- ja miinipildujatuli ähvardasid läita uue sõja kahe poole vahel.

Vastastikused rünnakud ägenesid pärast Iisraeli eriüksuste pühapäevast erioperatsiooni Gaza sektoris, mille käigus said surma seitse palestiina äärmuslast ja üks Iisraeli kolonel.

Iisraeli sõjaväe teatel on armee korraldanud esmaspäeva pärastlõunast teisipäeva hommikuni Gazas õhurünnakuid 100 palestiina äärmusrühmituste objekti pihta vastuseks rohkem kui 370 enklaavist tulistatud raketile.

Kuveit ja Boliivia kutsusid Gaza vägivallaga seoses kokku ÜRO Julgeolekunõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles