Itaalia keeldus nõutud eelarvekärbetest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia töö- ja asepeaminister  Luigi di Maio.
Itaalia töö- ja asepeaminister Luigi di Maio. Foto: AP

Itaalia valitsus keeldus teisipäeval ootuspäraselt Euroopa Komisjoni nõutud eelarvekärbetest, teatasid võimuesindajad.

"Eelarve ei muutu, ei muutu selle tasakaal ega ka tulevikuks kavandatud kasv. Me oleme veendunud, et see on eelarve, mis on vajalik riigi uuesti käimatõmbamiseks," ütles teisipäeva hilisõhtul asepeaminister Luigi di Maio.

Itaalial oli teisipäeval viimane päev viia oma tuleva aasta eelarvekavas sisse Euroopa Komisjoni nõutud muudatused, kuid riigi valitsus oli juba varem mõista andnud, et varasemate plaanidega jätkatakse.

Euroopa Komisjon kritiseeris Itaalia eelarvekava selle oodatust suuremate kulutusplaanide ja kasinusmeetmete puudumise eest, andes riigile teisipäevani aega, et kava muuta.

Itaalia valitsuse hinnangul on aga eelarve sellisel kujul vajalik, et majandust elavdada ja seeläbi võlakoormat ja defitsiiti vähendada. Seejuures on valitsus teatanud, et jääb oma plaanide juurde, isegi kui sellele peaks järgnema karistused.

Itaalia parempopulistlik valitsus plaanib 2019. aasta eelarvedefitsiidiks 2,4 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis on kolm korda suurem puudujääk kui eelneva valitsuse plaanitu. 2020. aasta puudujäägiks oodatakse 2,1 protsenti SKP-st.

Brüssel on oma majandusprognoosis Itaalia tuleva aasta eelarvepuudujäägiks ennustanud aga 2,9 protsenti ja 2020. aastal juba 3,1 protsenti SKP-st, mis oleks kõrgem kui Euroopa Liidus lubatud 3-protsendine ülemmäär.

Riigi majandusminister Giovanni Tria ja teised valitsuse liikmed on aga öelnud, et Brüsseli esitatud arvud ei ole õiged.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas teisipäeval Itaaliat, et kulutamise järsk suurendamine kätkeb endas märkimisväärseid ohte ja teeb riigi haavatavaks finantsturgude kõikumisele.

IMF märkis Itaalia majandust käsitlevad raportis, et riik peab vaigistama hiljuti taas kerkinud mure selle riigivõla jätkusuutlikuse kohta ja kulutamist piirama. IMF hoiatas ka seda, et praegune eelarvekava ja tüli Euroopa Liiduga teeb Itaalia majanduse iseäranis haavatavaks šokkidele finantsturgudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles