Mehhiko ekspresidendid eitasid altkäemaksu võtmist narkokartellilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquin "El Chapo" Guzman kohtusaalis.
Joaquin "El Chapo" Guzman kohtusaalis. Foto: AP

Mehhiko ekspresident Felipe Calderon lükkas kolmapäeval sotsiaalmeedias tagasi süüdistused, et ta võttis altkäemaksu Sinaloa narkokartellilt.

Süüdistused esitas kohtus kartelli väidetava liidri Joaquin "El Chapo" Guzmani advokaat.

"Joaquin "El Chapo" Guzmani advokaadi väited on vastutustundetud ja täiesti valelikud. Mulle pole maksnud Sinaloa kartell ega ka keegi muu," kirjutas Calderon sotsiaalvõrgustikus Twitter.

Guzmani advokaadi väitel maksis kartell altkäemaksu mitmetele Mehhiko presidentidele.

Altkäemaksu võtmise väite lükkas veidi hiljem tagasi ka ametisolev president Enrique Peña Nieto, kes nimetas süüdistusi muu hulgas kuritahtlikuks laimuks. Nieto paneb ameti maha 1. detsembril, kui ta vahetab välja Andrés Manuel López Obrador.

Kaitse esitas ühtlasi seisukoha, et peamiseks kurikaelaks kartellis oli hoopis endiselt vabaduses viibiv Ismael "El Mayo" Zambada.

"Tõde on see, et Guzman ei kontrollinud midagi, vaid seda tegi Mayo Zambada," ütles advokaat Jeffrey Lichtman Brooklyni föderaalkohtule.

Ühendriikides jätkub kohtuprotsess kurikuulsa Mehhiko narkoparuni Guzmáni üle. Guzman astus kohtu ette süüdistatuna maailma suurima uimastikartelli juhtimises ja veerand sajandi jooksul enam kui 155 tonni kokaiini smugeldamises Ühendriikidesse. 

Teisipäeval sai kohtupidamine tagasilöögi, kui üks vandekohtunikest keeldus oma kohustusi täitmast viidates terviseprobleemidele ja esitas kohtunikule arstitõendi. Sellega lükkusid edasi avasõnavõtud, mis asendusid uue vandemehe leidmisega.

Mammutprotsess Brooklyni föderaalkohtus kestab eeldatavasti neli kuud ning läheb maksma kümneid miljoneid dollareid.

Prokurörid on aastaid kokku pannud kohtuasja Guzmáni vastu, kes anti USA-le välja 2017. aastal pärast seda, kui ta oli kaks korda põgenenud Mehhiko vanglast.

Guzmáni on nimetatud maailma suurimaks narkoparuniks pärast colombialast Pablo Escobari, kes oli maailma rikkamaid mehi, kuni politsei ta 1993. aastal maha lasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles