Rootsi järjekordne valitsuse alge vajus laiali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Moderaatide juht Ulf Kristersson.
Rootsi Moderaatide juht Ulf Kristersson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / EPA / SCANPIX

Rootsi parlament ei toetanud täna paremtsentristliku Mõõduka Koonderakonna ja Kristlike Demokraatide vähemuskoalitsiooni, jättes riigi endiselt valitsuseta pärast 9. septembri üldvalimisi.

Moderaatide liidri ja peaministrikandidaadi Ulf Kristerssoni koalitsioonivalitsust toetas 349-kohalises parlamendis 154 saadikut ja vastu oli 195.

Kristerssoni vastu hääletasid lisaks punarohelisele blokile ka Keskerakond ja liberaalid.

Moderaatide juhitava koalitsiooni vastu hääletanud põhjendasid otsust mõjuvõimu andmisega immigratsioonivastastele erakonnale Rootsi Demokraadid, kelle toetusest parlamendis hakkaks valitsus sõltuma.

Tänane usaldushääletus oli esimene neljast võimalikust, enne kui spiiker Andreas Norlén on sunnitud kuulutama välja uued valimised.

Tegemist on Rootsis esimese korraga, kui 349-kohaline parlament peaministrikandidaadi tagasi lükkab.

«Tulemus tähendab, et parlament lükkas minu pakutud peaministri tagasi,» ütles Norlén ja lisas, et jätkab parteijuhtidega kõnelusi homme.

Rootsi sai septembrivalimiste tulemusena parlamendi, kus vasak- ja paremtsentristidel on kummalgi umbes 40 protsenti häältest, mis tähendab, et enamust pole ühel ega teisel ning koalitsiooni moodustamine on äärmiselt keeruline.

Mõõdukas Koonderakond kuulub nelja paremtsentristliku erakonna liitu Allianss, mis sai 9. septembri valimistel eelmise valitsuse moodustanud vasaktsentristlikust koalitsioonist õige pisut vähem hääli.

Allianssi kuuluvad moderaadid, kristlikud demokraadid, Keskpartei ja liberaalid.

Mõlemal blokil on raske parlamendis enamust saavutada, kui nad keelduvad koostööst immigratsioonivastase ja uusnatslike juurtega Rootsi Demokraatidega (SD), kes kogusid valimistel 17,6 protsenti häältest ja on parlamendis suuruselt kolmas jõud.

Kristerssoni vastu hääletanud Keskpartei juht Annie Lööf ütles, et peaministrikandidaat lõhkus kahe partei valitsuse ettepanekuga 14 aastat kestnud paremtsentristide liidu, jättes kaks erakonda välja.

Peaministri kohusetäitja Stefan Löfven, kes juhib Rootsi suurimat parteid sotsiaaldemokraate, lubas arutada Lööfiga koalitsiooni moodustamise võimalust.

Lööf on varem öelnud, et ta ise peaministriks saada ei taha, kuid on valmis üritama valitsust moodustada.

Arvataksegi, et järgmisena tehakse valitsuse moodustamise ettepanek kas Lööfile või Löfvenile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles