Iisraeli kaitseminister astus tagasi ja pani ohtu valitsuse püsimise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraellased avaldavad meelt valitsuse otsuse vastu Gazas relvarahu kehtestada.
Iisraellased avaldavad meelt valitsuse otsuse vastu Gazas relvarahu kehtestada. Foto: Amir Cohen / REUTERS / Scanpix

Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman teatas täna tagasiastumisest seoses teravate lahkhelidega Gaza relvarahuleppe küsimuses, Liebermani tuules lahkub valitsuskoalitsioonist ka tema juhitud rahvuslaste erakond Yisrael Beitenu.

Liebermani sõnul on relavarahu Gaza rühmitustega terrorile kapituleerumine.

«Praegu teeme me riigina seda, et ostame lühiajalise vaikuse hinnaga, mis teeb riiklikule julgeolekule pikaajalist tõsist kahju,» lisas ta.

Liebermani sõnul astub ka tema juhitud rahvuslaste erakond Yisrael Beitenu valitsuskoalitsioonist välja, millega jääb koalitsioonile parlamendis vaid ühekohaline enamus. 

Kaitseminister kutsus korraldama ennetähtaegseid valimisi. «Me peame nii kiiresti kui võimalik valimiste kuupäevas kokku leppima,» ütles ta ajakirjanikele.

Järgmised valimised peaksid toimuma 2019. aasta novembris, kuid Liebermani tagasiastumisega suureneb ka võimalus, et korraldatakse ennetähtaegsed valimised.  

Peaministri võimuerakonna Likud ühe ametniku sõnul võtab peaminister Benjamin Netanyahu kaitseministri portfelli ajutiselt endale. «Praegu, julgeoleku mõttes tundlikul ajal, pole mingit kohustust korraldada valimisi,» ütles anonüümsust palunud ametnik. 

Yisrael Beitenul on 120-liikmelises parlamendis viis saadikukohta.

Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman. Foto: Menahem KAHANA / AFP

Netanyahu kaitses täna relvarahu Gaza rühmitustega, et teha lõpp viimaste aastate rängimatele vastastikustele rünnakutele Gaza sektori äärmusrühmitustega. Seni on relvarahu püsinud.

«Kriisiolukorras, kui tuleb langetada julgeoleku seisukohast üliolulisi otsuseid, ei saa üldsust alati teavitada kaalutlustest, mida tuleb vaenlase eest varjata,» ütles Netanyahu.

«Meie vaenlased palusid relvarahu ja nad teadsid väga hästi, miks,» sõnas ta.

Egiptuse vahendusel sõlmitud relvarahu on põhjustanud kriitikat Netanyahu valitsuses ning sellega ei ole rahul ka Gaza sektori läheduses elavad iisrallased, kes soovivad karmimaid samme Gazat valitseva Hamasi vastu.

Palestiina äärmusliikumine Hamas nimetas täna Iisraeli kaitseministri tagasiastumist Gaza poliitiliseks võiduks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles