May kiidab saavutatud Brexiti lepet, Šotimaa liider peab seda katastroofiks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi ja ELi vahel saavutatud Brexiti leppe kavandi vastased meeleavaldajad täna Londonis.
Ühendkuningriigi ja ELi vahel saavutatud Brexiti leppe kavandi vastased meeleavaldajad täna Londonis. Foto: ANDY RAIN / EPA / SCANPIX

Briti peaminister Theresa May ütles täna parlamendis, et Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu läbirääkijate vahel saavutatud lahkumislepingu kavand tähendab briti rahva referendumil langetatud lahkumisotsuse elluviimist. Samas Šoti peaministri Nicola Sturgeoni hinnangul hävitab see Šotimaa.

«See, mille üle oleme läbirääkimisi pidanud, on kokkulepe, mis tähendaks briti rahva hääletustulemuse elluviimist,» ütles May alamkojas pärast kavandit tabanud kriitikatulva valitsevate konservatiivide ridadest. 

Briti valitsus koguneb täna õhtul päev varem Brüsselis saavutatud kokkuleppe kavandit arutama. Niinimetatud kõva Brexiti pooldajad on asunud seda juba ründama, öeldes, et kokkulepe seob Suurbritannia ELi reeglite ja regulatsioonidega ka pärast ühendusest lahkumist 2019. aasta märtsis.

May kaitses kokkulepet parlamendi ees ja ütles, et lepe annab Suurbritanniale tagasi kontrolli oma seaduste ja piiride üle, kaitstes samas töökohti, julgeolekut ja Ühendkuningriigi terviklikkust. Briti valitsus on korduvalt öelnud, et riik lahkub Euroopa Liidu ühisturult ja tolliliidust.

«See oleks hävitav investeeringutele ja töökohtadele Šotimaal,» lausus Šoti Rahvuspartei liider Nicola Sturgeon Brexiti leppekavandit hinnates.

Peaministri sõnul teeb see lõpu piiramatule immigratsioonile EList ning võimaldab Suurbritannial ajada oma kaubanduspoliitikat.

Lepe sisaldab kaitsemeetmeid füüsilise Iiri piiri vältimiseks, kuid see jääb ajutiseks nn kindlustuspoliisiks, kui tulevastes suhetes ei suudeta kokku leppida, lausus ta. 

«Me tahame panna tulevased suhted paika 2020. aasta detsembri lõpuks,» lisas May.

Valitsus otsustab, mida riigi huvides teha, ütles May.

Suurbritannia peaminister Theresa May.
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: ANDY RAIN / EPA/Scanpix

Kui Briti valitsus kavandi heaks kiidab, võib see viia veel sel kuul Suurbritannia ja EL ajaloolise erakorralise tippkohtumiseni, millel leppe sõnastus lõplikult paika pannakse.

Opositsioonilise Tööpartei liider Jeremy Corbyn aga ütles parlamendis, et kokkulepe rikub peaministri enda seatud punaseid jooni ning läbirääkimised Brüsseliga on olnud kaootilised.

«Valitsus kulutas kaks aastat läbirääkimisteks halva leppe üle, mis jätab riigi umbmäärasele poolele teele,» sõnas ta.

Brexiti toetajate leeri kuuluv konservatiiv Peter Bone kritiseeris samuti Mayd: «Te ei too Brexitit, mille poolt rahvas hääletas ning täna kaotate te paljude konservatiividest parlamendiliikmete ja miljonite valijate toetuse.»

Šotimaad pahandab Põhja-Iiri eristaatus

Šoti peaminister Nicola Sturgeon, kes tahab piirkonna jäämist ELi ühisturule ja tolliliitu, ütles, et lahkumislepingu kavand tooks heakskiitmise korral Šotimaale kaasa hävitavad tagajärjed, sest see annaks Põhja-Iirimaale ebaõiglase eelise. 

«See oleks hävitav investeeringutele ja töökohtadele Šotimaal,» lausus Šoti Rahvuspartei (SNP) liider Sturgeon oma Twitteri kontol avaldatud videos, nimetades kokkulepet kõigist võimalikest maailmast halvimaks. 

Šoti peaminister Nicola Sturgeon.
Šoti peaminister Nicola Sturgeon. Foto: STEFAN ROUSSEAU / AFP / SCANPIX

Šoti valitsusjuht lisas siiski, et Briti parlament võib lahkumislepingu maha hääletada ja see võiks omakorda avada tee parematele valikuvariantidele nagu terve Ühendkuningriigi jäämine ühisturule. 

Leppekavandit nimetas vastuvõetamatuks ka May Konservatiivse Partei šotlasest alamkoja liige Ross Thomson. 

«Ma panin mängu oma mõistuse, südame, keha ja hinge, et päästa meie liitu 2014. aastal,» lausus ta sama aasta Šoti iseseisvusreferendumile viidates, millel šotlased toetasid Ühendkuningriigi koosseisu jäämist. 

«Kui uudised tõele vastavad, toob kaitsemeede kaasa Põhja-Iirimaa teadvusetu lahknemise Ühendkuningriigist ja see kahjustaks fundamentaalselt meie liitu, lõhkudes selle tagaukse kaudu,» sõnas ta. 

Šotimaa toetas 2016. aasta juuni referendumil ülekaalukalt Suurbritannia jäämist ELi, kuid kogu Ühendkuningriigi valijad otsustasid ühendusest lahkuda. 

Brexiti tippkohtumine tuleva nädala lõpus

Kui Briti valitsus lahkumislepingu kavandi heaks kiidab, võib Euroopa Liit võib korraldada 25. novembril tippkohtumise Brexiti kokkuleppe üle, teatas Iiri peaminister Leo Varadkar.

Me oleme lähedal õiguslikult siduvale ja seaduslikult toimivale lahkumisleppele, sõnas Varadkar Iiri parlamendis.

Peaminister tunnistas samas, et midagi ei ole veel garanteeritud ja palju asju võib endiselt valesti minna. 

Kavandi üle saavad hääletada ka Iiri parlamendisaadikud, ütles Varadkar. 

Suurbritannia lahkub EList ametlikult 29. märtsil 2019 isegi siis, kui kõiki erimeelsusi Londoni ja Brüsseli vahel ei suudeta ületada.

2016. aasta juunis peetud referendumil hääletas 52 protsenti Suurbritannia valijaist riigi EList lahkumise poolt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles