Sõjaroimakohus: Kambodža punakhmeeride režiim pani toime genotsiidi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
92-aastane «Vend number kaks» Nuon Chea kohtus.
92-aastane «Vend number kaks» Nuon Chea kohtus. Foto: NHET SOK HENG / ECCC HANDOUT / EPA/Scanpix

Kambodža vasakäärmuslik punakhmeeride režiim pani oma valitsemisajal aastatel 1975-1979 toime genotsiidi, teatas ÜRO toetusega sõjakuritegude tribunal ajaloolises kohtuotsuses

«Koda leidis, et toime pandi genotsiidikuritegusid etniliste vietnamlaste ja chami moslemite vastu,» teatas kohtunik Nil Nonn.  Kohus määras genotsiidi eest eluaegse vanglakaristuse kahele kõrgele punakhmeeride liidrile  - 92-aastasele «Vend number kahele» Nuon Cheale ja 87-aastasele riigijuht Khieu Samphanile. 

Punakhmeeride liidri Pol Poti ehk «Vend number ühe» eestvedamisel kehtestatud hirmuvalitsust peetakse vastutavaks umbes 1,7 miljoni inimese ehk umbes veerandi Kambodža elanike surma eest piinamise ja hukkamise, aga ka ületöötamise ja nälja tagajärjel, kuid tegemist on esimese kohtuotsusega, mis tunnistab genotsiidi toimumist. 

«Koda leidis, et Nuon Cheal oli koos Pol Potiga võim langetada tähtsamaid otsuseid, ja tunnistas ta seega vastutava ametnikuna kõigis kuritegudes süüdi,» ütles Nonn, lisades, et see hõlmab genotsiidi chami moslemite ja vietnamlaste vastu.

Khieu Samphani kohtusse saabumas. 
Khieu Samphani kohtusse saabumas. Foto: NHET SOK HENG / AFP

Khieu Samphan tunnistati süüdi genotsiidis vietnamlaste vastu, sõnas kohtunik. 

Neli aastat tagasi määras kohus Nuon Cheale ja Khieu Samphanile eluaegse vanglakaristuse pealinna Phnom Penhi sundevakueerimise eest 1975. aasta aprillis.

«Kohtuotsus on ECCC jaoks sisuliselt Nürnbergi otsus ja sellel on suur tähtsus Kambodža, rahvusvahelise kriminaalõiguse ja ajalooannaalide jaoks,» lausus David Scheffer, kes töötas alates 2012. aastast läinud kuuni ÜRO peasekretäri erieksperdina punakhmeeride kohtuprotsesside alal. 

Üks punakhmeeride režiimi lapsvangidest. 
Üks punakhmeeride režiimi lapsvangidest. Foto: Peppe Arninge/Scanpix / Code 60535

Hübriidkohus, mis toetub segule Kambodža ja rahvusvahelisest õigusest, loodi kõrgete punakhmeeride liidrite üle kohtu pidamiseks 2006. aastal ÜRO toetusel. Kohus on seni süüdi mõistnud kolm inimest. 

Punakhmeeride välisminister Ien Sary ja tema naine surid õigusemõistmise ette toomata. Pol Pot suri 1998. aastal. 

Punakhmeerid saavutasid 1975. aasta 17. aprillil võidu kodusõjas USA toetatud Lon Noli vabariikliku armee üle.

Punakhmeere ootas Phnom Penhi sõjast väsinud elanike seas esialgu ettevaatlikult positiivne vastuvõtt, ent õige pea algas relva ähvardusel kahe miljoni suuruse elanikkonnaga linna evakueerimine.

Punakhmeeride režiimi all hukkunute säilmed.
Punakhmeeride režiimi all hukkunute säilmed. Foto: MAK REMISSA / EPA

Tegemist on ühe lähiajaloo suurima sundmigratsiooniga.

«Kodanlikud» linlased sunniti marssima maapiirkondadesse endale füüsilise tööga elatist teenima. Marsi käigus hukkus suur hulk vanureid, haigeid ja noori.

Punakhmeeride režiimi kukutasid 1979. aastal Kambodžasse sisenenud Vietnami väed, mis jäid riiki kümneks aastaks. Punakhmeeride toimepandud metsikuste ulatus selgus alles Vietnami okupatsiooni all. 

2010. aastal mõistis ÜRO toetusega sõjaroimakohus punakhmeeride kuulsa Tuol Slengi vangla ülema Kaing Guek Eavi 30 aastaks vangi, süüdistatuna ligi 15 000 inimese hukkamise korraldamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles