Vene luure on tunginud Briti viisataotlusi menetleva firma süsteemi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TO GO WITH AFP STORY 
A picture taken  in Moscow on July 31, 2014, shows Russian, US, Spanish an British passports laying together with visa application forms. A new law goes into effect this week requiring Russians to declare to the authorities if they have the citizenship of another country, a measure that has sparked angst in a state with a long history of repression.  AFP PHOTO
TO GO WITH AFP STORY A picture taken in Moscow on July 31, 2014, shows Russian, US, Spanish an British passports laying together with visa application forms. A new law goes into effect this week requiring Russians to declare to the authorities if they have the citizenship of another country, a measure that has sparked angst in a state with a long history of repression. AFP PHOTO Foto: - / AFP

Briti uuriva ajakirjanduse ühendus Bellingcat ja Vene võrguväljaanne Insider väidavad, et Vene luure on tunginud Briti viisa taotlusi menetleva firma arvutisüsteemidesse.

Uurimisega, mille tulemused täna teatavaks tehti, taheti näidata, kuidas endise topeltagendi Sergei Skripali mürgitamises süüdistatavad agendid Briti viisad said.

Insideri ja Bellingcati teatel küsitlesid nad mitme riigi, kaasa arvatud Venemaal asuva Suurbritannia konsulaadi jaoks viisataotlusi menetleva ettevõtte kunagist töötajat.

Mees põgenes möödunud aastal Venemaal ja palus USA-lt varjupaika.

Tema sõnul sunniti teda tegema koostööd Vene julgeolekuameti FSB agendiga, kes näitas talle, et neil on juurdepääs Briti viisakeskuse turvakaameratele ja keskuse arvutisüsteemi skeem.

2016. aastal paluti tema abi viisade väljastamiseks ilma eelneva taustakontrollita, kuid töötaja sõnul ütles ta FSB-le, et see on võimatu ilma konsulaadis töötava isiku abita. Samal aastal põgenes mees Venemaalt ja palus varjupaika USA-lt.

ÜK Moskva saatkonna pressiteenistus teatas uudisteagentuurile AFP, et ettevõtte töö oli administratiivne ja see ei osalenud kunagi protsessis, milles otsustati, kas ja kellele viisasid antakse.

Bellingcat märkis, et uurimine ei tõestanud, et Vene agendid olid edukalt imbunud Lääneriikide viisasüsteemidesse. Küll aga «joonistab see pildi strateegilisest, pikaajalisest Venemaa püüdest kompromiteerida viisasüsteemi ja koguda teavet reisijate plaanidest.»

Kreml eitab seost Skripalide mürgitamisega ja on korduvalt süüdistanud Bellingcati valeinformatsiooni levitamises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles