TV3: Eesti Panga teatel loob Valgevene rubla devalveerimine pretsedendi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valgevene devalveeris tänasest oma rubla 20,5 protsendi võrra. Suletud majandusega riigi otsus ei mõjuta eriti palju teisi riike, aga Eesti Panga esindaja sõnul on tegemist pretsedendiga - praegune ülemaailmne süsteem paneb ühe riigi muutma kogu oma rahandussüsteemi.


«Ma usun, et ajalukku ei lähe see devalveerimise otsus või see protsent, ilmselt jääb ikkagi ajalukku see fakt, et Valgevene hakkas liikuma mingisuguse paindlikuma vahetuskursi mehhanismi suunas,» rääkis Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit TV3 «Seitsmestele uudistele».

Kindla kursi ja dollariga seotusega asemel on Valgevenel nüüd valuutadekorv ja kõikumisvahemik, selgus videolõigust.

Eesti valitsus on krooni devalveerimise välistanud, sest seadused muutvat selle teostamatuks. Saarniit jätab Valgevene pretsedendi taustal lahtiseks, kas seadused ikka takistaksid devalveerimist, kui väga vaja. Samas toonitab ta, et krooni devalveerimise põhjuseid Eestis pole.

Eesti kaubavahetus Valgevenega ei ole kuigi suur, seega Valgevene rubla devalveerimine Eesti ettevõtjaid eriti ei mõjuta, teatas uudistesaade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles