USA meedia andmetel andis Khashoggi tapmiskäsu kroonprints

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed bin Salman.
Mohammed bin Salman. Foto: Amir Levy / REUTERS

Ajaleht Washington Post kirjutas reedel Luure Keskagentuuri (CIA) tegemistega kursis olevale riigiametnikule viidates, et käsu ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmiseks andis Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman.

Allika sõnul põhjendab CIA oma järeldust mitmetelt erinevatelt luureallikatelt saadud infoga. Washington Posti arvates peavad võimuesindajad CIA hinnangut äärmiselt usaldusväärseks.

Tõendite hulgas olevat muu hulgas telefonikõne, mille tegi Khashoggile kroonprintsi vend ja USA suursaadik Khalid bin Salman. Allika andmetel ütles suursaadik selles Khashoggile, et Istanbuli saatkonda minek on turvaline ja soovitas seda teha.

Washington Posti hinnangul pole siiski kindel, kas Khalid bin Salman teadis mõrvaplaanist.

Saudi Araabia Washingtoni suursaatkonna kõneisik ütles ajalehele, et suursaadik ja Khashoggi ei vestelnud kõnes millestki, mis puudutab Türgit. Eestkõneleja hinnangul on CIA andmed valed.

Ajalehe allika sõnul toetub CIA hinnang veel kroonprintsi positsioonile riigis selle tegeliku liidrina, kes hoiab silma peal ka vähetähtsatel sündmustel riigis.

"Ei ole kuidagi võimalik selle mõrva toimumine nii, et kroonprints polnud sellest teadlik või osaline," ütles allikaks olev riigiametnik ajalehele. Ametniku sõnul peab CIA ühtlasi kroonprintsi iseloomu plahvatusohtlikuks ja jultunuks.

USA president Donald Trump ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan jõudsid reedeses telefonikõnes üksmeelele, et ei kavatse lubada ajakirjanik Jamal Khashoggi mõrva osas mingisugust varjamist ega selle kuidagi kinnimätsimist, teatas Türgi valitsusallikas uudisteagentuurile AFP.

"Mõlemad liidrid nõustusid, et Jamal Khashoggi mõrva kõik asjaolud tuleb välja selgitada ja avalikkuse ette tuua ja seal ei tohi olla mingisugust varjamist või kinnimätsimist," ütles allikas.

Ajaleht Hürriyet kirjutas varem päeval, et - Türgil on veel tõendeid, seal hulgas helisalvestis, mis räägivad vastu Saudi Araabia ametlikule versioonile Khashoggi tapmisest. Teine, 15 minuti pikkune salvestis näitab selgelt, et Washington Posti kolumnisti tapmine oli ettekavatsetud.

Khashoggi tapeti Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis 2. oktoobril, kui ta läks sinna abiellumiseks vajalikke dokumente saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles