Meditsiinitüli: Kuuba arstide lahkumine jätab Brasiilia patsiendid abita (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba arstid jälgimas hambaraviprotseduuri kliinikus Brasiilia pealinnas Brasílias.
Kuuba arstid jälgimas hambaraviprotseduuri kliinikus Brasiilia pealinnas Brasílias. Foto: Eraldo Peres / AP / Scanpix

Kuuba viib Brasiiliast ära tuhanded oma arstid, kuna peab hiljuti Brasiilia järgmiseks presidendiks valitud Jair Bolsonaro sõnavõtte nende pädevuse kohta alandavaks ja ähvardavaks.

1. jaanuaril ametisse asuv paremäärmuslane on seadnud kahtluse alla Kuubalt pärit arstide ametioskused ja kvalifikatsiooni.

Samuti süüdistas Bolsonaro Kuuba kommunistliku valitsust arstide palgast 75 protsendi endale võtmises ning meedikute peredel nende juurde kolimise keelamises.

Brasiilia presidendiks valitud Jair Bolsonaro.
Brasiilia presidendiks valitud Jair Bolsonaro. Foto: Leo Correa / AP / Scanpix

Kuuba arstide lahkumine võib häirida miljonite brasiillaste ligipääsu arstiabile.

Tervishoid on Kuuba kõige tulusam ekspordiartikkel. Abiprogramm Rohkem Arste tegutseb 67 riigis ja toob Kuubale aastas sisse 11 miljardit dollarit.

Programmi raames on umbes 8000 arsti seni töötanud Brasiilia vaesemates ja kaugemates piirkondades.

Kuuba on teatanud, et konflikti tõttu Bolosonaroga kutsutakse meedikud nüüd detsembri lõpuks koju. Samas ütles üks Brasiilia diplomaatiline allikas AFP-le, et umbes 2000 neist jääb tänu isiklikele sidemetele riiki.

Brasiilia linnapead on hoiatanud, et kuni 30 miljonit inimest võib arstide lahkumise korral jääda abita, seda eelkõige piirkondades, kus kohalikud meedikud keelduvad töötamast.

Esimesed 196 arsti on juba jõudnud tagasi Kuubale, kus neid tervitas Havannas tervishoiu aseminister.

Kuuba uudisteagentuuri ACNi teatel on meedikud õnnelikud, et täitsid oma ülesande, kuid samas mures selle pärast, mis ootab brasiillasi ees uue presidendi võimu all.

Brasiilia tervishoiuministeerium teatas eile, et hakkab veel novembris valima uusi kohalikke arste, kes asendaks lahkuvaid kuubalasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles