Itaalia paremäärmuslased vaidlevad Louvre'iga da Vinci pärandi üle (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastajad Leonardo da Vinci näitusel Torinos 2014. aastal. Pildil kunstniku autoportree.
Külastajad Leonardo da Vinci näitusel Torinos 2014. aastal. Pildil kunstniku autoportree. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP / Scanpix

Itaalia paremäärmuslik valitsuserakond Põhjaliiga nõuab uusi läbirääkimisi plaani üle laenata kõik riigile kuuluvad Leonardo da Vinci maalid Prantsumaale Louvre'is kavandatava näituse tarbeks, millega tähistatakse 500 aasta möödumist kunstniku surmast.

Asekultuuriminister Lucia Bergonzoni ütles ajalehele Corriere della Sera, et eelmise kultuuriministri Dario Franceschini ajal allkirjastatud kokkuleppe tingimused on uskumatud.

«Leonardo on itaallane, ta lihtsalt suri Prantsusmaal,» väljendas Bergonzoni kokkuleppe üle pahameelt.

Üheks suuremaks renessansskunstnikuks peetav Leonardo da Vinci sündis 1452. aastal Itaalias ja suri 1519. aastal Prantsusmaal.

«Kui me anname kõik need maalid Louvre'ile, jääb Itaaliale selles suures kultuurisündmuses kõrvaline osa,» protestis ta 2017. aastal allkirjastatud kokkuleppe vastu, millega Itaalia riik laenaks da Vinci maalid muuseumile Pariisis 2019. aastal toimuvaks näituseks.

«Me peame kõike uuesti arutama,» ütles ta, rõhutades, et riigi huve ei saa eirata. «Prantsusmaa ei tohi kõike saada.»

Kokkulepe hõlmab ka Raffaeli, kelle tööd on Louvre lubanud anda 2020. aastaks Rooma Scuderie del Quirinale muuseumile, sest siis möödub 500 aastat selle kunstniku surmast.

«Enamik Raffaeli töid ongi Itaalias,» ütles Bergonzoni. «Pealegi on Pariis öelnud, et saab meile tuua ainult transporditavad maalid, täpsustamata, millised.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles