Palmiõli vastu protestivad aktivistid ronisid Hispaania tankerile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i aktivistid tankerile lähenemas.
Greenpeace'i aktivistid tankerile lähenemas. Foto: Jeremy Sutton-Hibbert/AFP/Scanpix

Keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace andmeil ronisid kuus aktivisti laupäeval «räpast» palmiõli vedava Hispaania tankeri pardale, et protestida selle loodust kahjustava tooraine vastu, mida leidub kõikjal alates seebist kuni küpsisteni. 

Aktiviste oli ka Indoneesiast, kus õlipalmiistanduste tarvis on metsatustatud tohutuid alasid. Indoneesiast Rotterdami suundunud laeva kapten pidas protestijad kinni ja võttis suuna Hispaaniale, et nad võimudele üle anda, teatas Greenpeace. 

Enne pardaleronimist olid aktivistid rullinud lahti loosungid, millega kutsuti vihmametsi päästma ja «räpase» palmiõli kasutamist lõpetama. 

Palmiõli on võtmekomponent mitmetes tarbekaupades. Kasvanud nõudlus on viinud Indoneesias selle tööstuse kiire kasvuni. 

Keskkonnakaitsjad on juba ammu süüdistanud palmiõliettevõtteid looduse hoolimatus hävitamises. 

Mitmed ettevõtted on lubanud hoiduda metsade mahavõtmisest, kuid aktivistide sõnul on sääraste lubaduste täitmist raske jälgida ning neid rikutakse sageli. 

Sarnaselt vihmametsade hävitamisele põhjustab tohutut kahju loodusele ka turbarabade kasutuselevõtt selleks otstarbeks. 

Turbaalade kuivendamise ja põletamisega paiskub õhku tohutus koguses süsihappegaasi, mis omakorda kiirendab kliimamuutusi, märgivad keskkonnakaitsjad. 

Turbapõlenguid on ka raske kustutada, mistõttu on see pea igal aastal üks peamisi mürgise sudu allikaid Kagu-Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles