Kas Maša ja karu on tõesti Putini käsilased? (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Animaccordi animaator töötamas multifilm «Maša ja karu» kallal firma stuudios.
Animaccordi animaator töötamas multifilm «Maša ja karu» kallal firma stuudios. Foto: Mudrats Alexandra / ITAR-TASS / Scanpix

Kriitikud on taaskord tõstatanud kahtluse, et Vene kuulus multifilm «Maša ja karu» teenib riigi propagandahuve.

Eile tõi Briti ajaleht The Times välja, et Eestiski populaarset joonisfilmi ulakast tüdrukust ja teda kaitsvast karust vaatavad näiteks miljonid Suurbritannia lapsed. Multika ingliskeelsel versioonil on videokeskkonnas YouTube üle 4,18 miljoni jälgija ning eri keeltes vaatab seda 40 miljonit inimest.

Buckinghami ülikooli professori ja luureeksperdi Anthony Gleesi hinnangul on Mašas palju Vene presidendile Vladimir Putinile omaseid jooni.

«Maša on vapper, kohati isegi vastik, aga samas ka järjekindel. Ta jagab valusamaid hoope kui tema õblukesest olekust võiks oodata. Tema nägemine putinlikuna pole sugugi otsitud võrdlus,» arvas Glees.

Seejuures rõhutasid Briti väljaanded, et multifilmis ei peljata kasutada ka selgelt poliitilisi sümboleid. Näiteks tõi tabloidleht Daily Mail välja mutika osa, kus Maša kannab Nõukogude Liidu piirivalvuri mütsi, kui ta peletab sissetungijaid karu porgandipeenralt minema.

Multifilmi-Maša nõukogude piirivalvuri mütisis.
Multifilmi-Maša nõukogude piirivalvuri mütisis. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kriitikute hinnangul oli tegu metafooriga sellele, kuidas Venemaa kaitseb oma piire.

Daily Mail meenutas ka Helsingin Sanomate artiklit, kus Eesti meediaekspert Priit Hõbemägi väitis, et multifilmi karu sümboliseerib Venemaad ning sellega püütakse lastes luua positiivset muljet kogu riigist.

Venemaa on süüdistusi järjekindlat tõrjunud ning mutifilmi tootev firma Animaccord ütles, et tegu on sõltumatu projektiga, mis pole iial Vene riigilt mingit raha saanud.

«Maša ja karu» jõudis hiljuti Netflixi filmivalikusse ning multikat hakati tootma ka hispaania keeles.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles