Kambodža ei luba oma territooriumile Hiina mereväebaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mereväe alus Harbin.
Hiina mereväe alus Harbin. Foto: AP/Scanpix

Kambodža ei luba oma territooriumile välisriikide sõjaväebaase, kinnitas täna peaminister Hun Sen, tõrjudes USA kartusi, Hiina võib rajada vaidlusaluste merealade ligidusse mereväebaasi. 

Hiina on toetanud Kamboža taristut miljarditesse dollaritesse ulatuvate laenude ja investeeringutega, mis on andnud peaminister Hun Senile kiiresti kasvava majanduse, millega ta õigustab oma 33 aastat kestnud autoritaarset võimu. Vastutasuks on Kambodža olnud Hiina kindel liitlane.

Viimasel ajal levivad kuuldused Hiina mereväebaasi rajamisest Kambodža edelaranniku lähedusse Tai lahte, mis annaks juurdepääsu Lõuna-Hiina merele. Piirkonda ja selle saari nõudlevad lisaks Pekingile Filipiinid, Vietnam, Malaisia ja Taiwan. 

Hun Sen kinnitas valitsuse tänasel istungil, et Kambodža territooriumile ei rajata praegu ega tulevikus välisriikide sõjaväebaase. 

«Sain kirja USA asepresidendilt Mike Pence´ilt, milles ta väljendab muret seoses Hiina võimaliku mereväebaasi rajamisega Kambodžas. Kambodža põhiseadus keelab võõrvägede ja välisriikide sõjaväebaaside olemasolu riigi territooriumil,» ütles peaminister. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles