Lõuna-Sudaani pruudioksjon kolis Facebooki (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalik neiu ja ÜRO rahuvalvajad Lõuna-Sudaanis.
Kohalik neiu ja ÜRO rahuvalvajad Lõuna-Sudaanis. Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / AFP / SCANPIX

Facebooki keskkonnas müüdi 17-aastane Lõuna-Sudaani tüdruk, kelle eest saadi kopsakas pruudiluna. Inimõiguslased süüdistavad platvormi inimõiguste rikkumisele kaasa aitamises.

Lõuna-Sudaanis müüdi Facebooki võrgustikus 17-aastane lapspruut 530 lehma, kolme Toyota Land Cruiseri ja 10 000 dollari eest. Inimõiguslased kardavad, et tehing ajendab ka teisi perekondi proovima Facebooki pruudimüügiga oma majanduslikku seisu parandada.

Lasteõiguste ühenduse Plan International töötaja George Otimi sõnul meenutab barbaarne tehnoloogia kasutamise viis orjaturgudel kauplemist. «See, et maailma suurimas sotsiaalvõrgustikus on võimalik tüdrukuid müüa, on täiesti uskumatu,» lausus Otim.

Müügikuulutuse juures olnud fotol tüdrukust nimega Nyalong Ngong Deng seisab tema kõrval lühikest kasvu naeratav kosjasobitaja. Seoses tüdruku pika kasvuga seisab pildi juures kiri: «Võitja lapsed saavad kindlasti NBA meeskonda!»

Kohaliku meedia sõnul on tegu Lõuna-Sudaani ajaloo suurima pruudilunaga. Tavaliselt on kolmkümmend lehma maksimaalne hind, mida perekond võib oma tütarde eest loota. Tehing oli ka ebatavaliselt kiire, kuna sageli võib pruudimüük venida aastate või kuude pikkuseks.

Ilmselt oli üks soodustavaid faktoreid pruudi pikkus, kes kuulus dinkade etnilisse gruppi, mida loetakse Aafrika üheks pikimaks rahvaks.

Facebook kinnitas, et on solvava sisuga postituse eemaldanud. Sotsiaalmeediavõrgustik eemaldas oksjoni alles pärast seda kui pruut oli müüdud jõuka ärimehe kümnendaks naiseks.

Oksjonist võtsid osa ka tüdruku kodupiirkonna Eastern Lakesi ametnikud ja ärimehed, samuti leidus osalisi sellega piirnevast Jonglei osariigist.

Lõuna-Sudaani naisadvokaatide liidu liikme Monica Adhiue sõnul tuleb ametnikud positsioonidelt eemaldada ning kõik, kes on oksjoni korraldamisega seotud, tuleks võtta inimõiguste rikkumise eest vastutusele.

Lõuna-Sudaanis võib seaduslikult abielluda 18-aastaselt, kuid pooled pruudid on UNICEFi andmetel sellest nooremad. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles