Hispaania peaminister külastas rändekoostöö tugevdamiseks Marokot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid ületamas Marokot ja Hispaania Ceuta enklaavi eraldavat piiritara.
Migrandid ületamas Marokot ja Hispaania Ceuta enklaavi eraldavat piiritara. Foto: Reuters Tv/scanpix

Hispaania peaminister Pedro Sánchez tegi esmaspäeval oma esimese ametliku visiidi Marokosse, kus ärgitas tugevdama kahe riigi rändekoostööd.

Hispaaniast on tänavu saanud peamine sisenemispunkt Vahemerd ületavatele migrantidele. Suurem osa neist asub teele Marokost.

«Migratsioon on jagatud vastutus ning me peame tugevdama oma koostööd selles valdkonnas,» lausus  Sánchez pärast läbirääkimisi Maroko peaministri Saad Eddine el Othmaniga.

Hispaaniasse on tänavu üle Vahemere tulnud üle 50 000 migrandi, ütlevad Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) andmed.

Madrid üritab mitmendat kuud saada Euroopa Liitu eraldama rohkem raha Marokole, et blokk suudaks paremini takistada inimeste smugeldamist blokki.

Maroko ametnike sõnul on riik peatanud jaanuarist septembri lõpuni umbes 68 000 seadusvastast katset minna üle Vahemere Euroopasse. Lisaks lõhuti sel perioodil 122 inimsmugeldajate jõuku, lisasid ametnikud.

«Rändeküsimus on keeruline ja seda ei saa lahendada ainuüksi julgeolekualase lähenemisega, kuigi see on tähtis. Tuleb eelistada Aafrikas asuvate lähteriikide arengut,» lausus Othmani.

Paljud Euroopasse tulla tahtvad migrandid on Sahara-tagusest Aafrikast, kuid viimastel aastatel on tõusnud Vahemere-ületuse ette võtnud marokolaste arv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles