Leedu ähvardas Vene kandidaadi võidu korral Interpolist lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interpoli peakorter Lyonis.
Interpoli peakorter Lyonis. Foto: Laurent Cirpiani / AP / Scanpix

Kui Interpoli presidendiks valitakse Venemaa esindaja Aleksandr Prokoptšuk, peab Leedu kaaluma Interpolist lahkumist, otsustas Leedu seim täna.

«Kui Interpoli juhiks valitakse Prokoptšuk, on Leedu sunnitud koos teiste demokraatlike riikidega viivitamatult kaaluma sellest organisatsioonist lahkumist,» seisis seimi otsuses. Otsuse poolt hääletas 88 saadikut, vastu ei olnud keegi, seitse jäi erapooletuks.

«Kui Interpoli juhiks valitakse Prokoptšuk, st Interpoli süsteemi pidevalt kuritarvitava ja poliitilise surve avaldamiseks ning jälitamiseks ja mitte õigusvahendina kasutava riigi esindaja ning ametikandja, kes on isiklikult panustanud süsteemiga manipuleerimisse, saab organisatsiooni maine ja õiguslik erapooletus tohutu löögi, millest on raske toibuda,» seisis seimi otsuses.

Seim lisas otsuses, et Venemaa püüab pidevalt kasutada Interpoli Kremli arvustajatega arvete õiendamiseks, mainides nende seas ettevõtja Bill Browderit, Eesti poliitikut Eerik-Niiles Krossi, ajakirjanik Pjotr Silajevit, tšetšeeni opositsionääri Ahmet Zakajevit, Aleksei Navalnõi aatekaaslast Nikita Kulatšenkovit ja teisi.

Suurbritannia ajalehe Financial Times andmetel on Prokoptšuk üks kahest kandidaadist Interpoli juhi kohale. Lisaks taotleb seda kohta praegune Interpoli presidendi kohusetäitja lõunakorealane Kim Jong-yang.

Meng Hongwei.
Meng Hongwei. Foto: POOL New / REUTERS / Scanpix

Interpoli senine juht ja Hiina avaliku julgeoleku aseminister Meng Hongwei jäi septembris kodumaad külastades kadunuks. Hiljem selgus, et aastakümneid Hiina julgeolekuaparaadis töötanud mees on altkäemaksuvõtmises kahtlustatuna kinni peetud.

Uus president valitakse Interpoli aastakoosolekul, mis kestab homseni.

Interpol on rahvusvaheline kriminaalpolitsei organisatsioon, mis aitab koostöös vähemalt 188 riigi politseiga tabada rahvusvaheliselt tagaotsitavaid isikuid. Tegu on liikmete arvu poolest suuruselt teise rahvusvahelise organisatsiooniga ÜRO järel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles