Mogherini: ELi rändemissioonile on vaja leida lahendus mõne nädalaga (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Liidu rändemissioon Vahemerel variseb kokku, kui valitsused ei lepi kiiresti kokku ajutistes meetmetes selle käigushoidmiseks, ütles teisipäeval bloki välispoliitikajuht. 

Euroopa valitsused pole suutnud leida üksmeelt, kuidas pikendada detsembris aeguvat operatsiooni Sophia, mis käivitati inimsmugeldamise vastu võitlemiseks Euroopa rändekriisi kõrghetkel.

Itaalia populistlik valitsus tahab roteerida sadamaid, kus Vahemerel päästetud migrandid lubatakse ühenduse territooriumile.

Värske katse probleemi lahendamiseks teisipäevasel ELi kaitseministrite kohtumisel lõppes taas kokkuleppeta ning ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini hoiatas, et aeg hakkab otsa saama. 

«Ma ütlesin ministritele selgelt, et nad kas leiavad maalesaabumise teemale ajutise lahenduse mõne lähema nädala jooksul või meil on vaja operatsioon peatada,» märkis ta. 

«See tähendab, et Euroopa Liidul ei ole enam kohalolekut merel; et Liibüa rannavalvet välja ei õpetata; smugeldajate võrgustikke ei lammutata; Euroopa Liidu pool smugeldajaid ei vahistata; aluseid ei eraldata; relvaembargot ei jõustata ja nii edasi.»  

Itaalia rahvuslik valitsus on öelnud, et nad ei peaks üksi kandma merelt päästetud migrantide koormat ning ELi riikidel on vaja vastu võtta rohkem päästetuid.

Katsed muuta operatsiooni Sophia on põrganud laiemale küsimusele, kuidas reformida ELi nõndanimetatud Dublini asüülireegleid. 

Kuid Mogherini sõnul peaks olema võimalik leida ajutine lahendus, et maalesaabumise probleem ei looks pretsedenti Dublini reeglite uuesti läbirääkimise osas. 

Teisipäeval andis Rooma korralduse arestida üks tuntumaid Vahemerel migrante päästvaid laevu Aquarius väidetavalt mürgiste jäätmete merreheitmise pärast.

Kuigi ränne on 2015. aasta kriisist saadik märgatavalt pidurdunud, on tegemist valuliku teemaga paljude Euroopa riikide jaoks. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles