Indoneesias leiti surnud vaala kõhust pea kuus kilo plastesemeid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia rannikule uhutud surnud kašelott.
Indoneesia rannikule uhutud surnud kašelott. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Indoneesias leiti rahvuspargis kaldale uhtunud surnud kašeloti kõhust 5,9 kilo plastesemeid, mis pani keskkonnakaitsjad muretsema ning tõmbas tähelepanu riigi prügiprobleemile.

Vaala 9,5-meetrise surnukeha uhtus meri kaldale esmaspäeval riigi kaguosas Wakatobi rahvuspargis.

Tema kõhust leiti 115 plasttopsi, 25 plastkotti, neli plastpudelit, kaks sandaali, nailonkott, rebenenud presenti ning veel üle tuhande muu plasttüki, ütlesid esemed üles lugenud keskkonnaühenduse WWF töötajad.

Surnud vaala kõhust leitud plastesemed. 
Surnud vaala kõhust leitud plastesemed. Foto: WWF / HANDOUT / EPA

Vaala surma täpne põhjus pole veel teada, kuid on märke, et selle võis esile kutsuda plastpraht, ütles WWFi Indoneesia haru esindaja Dwi Suprapti.

ÜRO teatas eelmisel aastal, et iga aasta jõuab ookeani üle kaheksa miljoni tonni plasti. Sellest 1,29 miljonit tuleb Indoneesiast.

Indoneesia rannikule uhutud surnud kašelott.
Indoneesia rannikule uhutud surnud kašelott. Foto: LA ODE M. SALEH HANAN / AFP

Probleem on kasvanud niivõrd suureks, et Indoneesia ametnikud kuulutasid eelmisel aastal välja prügikriisi, kui Bali saare rannikul mattus prügi alla kuuekilomeetrine rannariba.

Indoneesia lubab vähendada merre jõudva plasti hulka 2025. aastaks 70 protsendi võrra. Protsessi takistavad prügitöötlemise taristu nappus ja inimeste teadmatus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles