Interpoli presidendiks valiti venelase asemel lõunakorealane (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Interpoli logo.
Interpoli logo. Foto: Edgar Su / REUTERS/Scanpix

Rahvusvahelise politseiorganisatsiooni Interpol presidendiks valiti lõunakorealane Kim Jong-yang.

Tema valisid ametisse Dubaisse kogunenud Interpoli liikmesriikide delegaadid.

Kim oli seni Interpoli presidendi kohusetäitja. Eelmine president, hiinlane Meng Hongwei, läks septembris Hiinas kaduma ning hiljem selgus, et Peking pidas ta korruptsioonisüüdistuse alusel kinni.

Aleksandr Prokoptšuk.
Aleksandr Prokoptšuk. Foto: / AP

Kimi vastaskandidaat oli Venemaa kandidaat Aleksandr Prokoptšuk, kellesse paljud lääneriigid suhtusid umbusuga.

Leedu siseministeeriumi esindaja sõnul sai Kim 101 ja Prokoptšuk 61 häält.

Kõrge Interpoli ametnik Venemaal, Prokoptšuk sai lääne ja Venemaa vahelise vastuseisu põhjuseks, sest lääne sõnul kasutab Moskva Interpoli süsteeme, et Kremli poliitvaenlaste jälitamiseks ning kõrvaldamiseks.

Kuigi Interpoli president ei vastuta organisatsiooni igapäevaülesannete eest – seda teeb peasektretär -, võib ta mõjutada selle üldist strateegiat.

«Venemaa kasutab rutiinselt Interpoli oma poliitilise vastastega arvete klaarimiseks ja nende ahistamiseks,» seisis kirjas, mille USA senaatorid Trumpile saatsid, et Valget Maja veenda Prokoptšuk nominatsioonile vastu seisma.

«Aleksandr Prokoptšuk on taolise heidutusstrateegiaga, mille eesmärk on nõrgestada demokraatlikke institutsioone ja Putini autoritaarset režiimi seadustada, isiklikult seotud olnud,» lisati selles

USA otsustas vastuolude tõttu eile, et toetab Prokoptšuki asemel Lõuna-Korea politseiametnikku Kimi, kes juba täitis ajutiselt Interpoli presidendi ametikohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles