Leedu valitsus kavatseb ÜRO rändepakti toetada (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MIgrandid Makedoonia-Kreeka piiril.
MIgrandid Makedoonia-Kreeka piiril. Foto: Andrej Isakovic / AFP/Scanpix

Leedu valitsus kavatseb ÜRO rändepakti toetada, sõltumata mõningate riikide kartusest seadusvastase rände suurenemise pärast, ütles välisminister Linas Linkevičius.

Sel leppel ei ole õiguslikke tagajärgi ning riigid säilitavad oma rändepoliitika. Hirmud selle dokumendi ümber tulenevad väärtõlgendustest, rõhutas ta.

Linkevičiuse sõnutsi kavatsevad Leedu ja veel mitu ELi riiki võtta vastu avalduse, mis selgitaks nende suhtumist ÜRO pakti.

«Meie arvates on selles asjas liiga palju tundeid, väärtõlgendusi. Oleme meelestatud seda otsust toetama, sest siin ei allkirjastata lepingut, vaid kooskõlastatakse. Loodame võtta lisaks vastu selgitava avalduse,» ütles ta.

Ministri sõnul selgitaks menetletav ELi riikide avaldus kahtlusi tekitavaid aspekte. Linkevičiuse sõnutsi ei saa ta avaldada riike, kellega käivad avalduse osas läbirääkimised, kuni need ei ole lõppenud.

Välisministri sõnul kavatseb Leedu toetada pakti, sest see võimaldab mõjutada protsesse, mitte eirata küsimuste lahendamist.

«Väitleme selle küsimuse üle juba mõne nädala ja arvame, et ohutu, korrastatud ja seadusliku rände leppeni jõudmine on kõikide ühine huvi,» ütles Linkevičius.

«Tuleb rõhutada asju, mida see kokkulepe ette ei näe -- mingeid dokumente ei allkirjastata, see ei ole rahvusvaheline leping, ja mingeid õiguslikke tagajärgi sel ei ole. Tahaksin öelda seda kohe, sest avalikus ruumis liigub palju väärtõlgendusi. Selles rõhutatakse selgelt, et rahvuslik iseseisus säilib ning meil on oma õiguse ülimuslikkus ja seadused, mis puudutavad rännet otse või kaudselt,» ütles minister.

Ministri sõnul tekkisid kired dokumendi ümber mõnevõrra ootamatult väärteabe tõttu, et riigid võtavad õiguslikult siduvaid kohustusi midagi teha, muuta oma seadusi. «Isegi on olnud arvamusi, et on mingid plaanid rännet soodustada.»

Linkevičiuse sõnutsi kavatseb rändepakti toetada umbes 180 ÜRO liikmesriiki, otsuse tagajärjed on aga kõigile ühesugused. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles