Ränderaamistiku kõrval ootab ÜRO otsust ka pagulasraamistiku kohta (4)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peaassamblee.
ÜRO peaassamblee. Foto: AFP / Scanpix

Märtsis toimunud kabinetiistungil arutas Eesti valitsus ÜRO globaalse ränderaamistiku kõrval veel teist dokumenti, pagulasraamistikku. Selle lõppversioon võib New Yorgis toimuval ÜRO peaassambeel saada heakskiidu veel enne jõule.

Ehkki kindlat kuupäeva, millal see küsimus käimasoleva ÜRO peaassamblee 73. istungjärgu päevakorda tuleb, ei ole välisministeeriumi sõnul tänase seisuga veel kindlaks määratud, võib see juhtuda juba detsembris või siis jaanuaris.

Samas toonitab Eesti välisministeerium, et globaalne pagulasraamistik erineb vormilt ränderaamistikust ning ei ole eraldi deklaratsioon nii nagu seda on ränderaamistik, vaid see on osa ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku iga-aastasest resolutsioonist. 

Ministeeriumi sõnul on oluline märkida, et üks osa pagulasraamistikust on tegelikult juba New Yorgis 2016. aastal ka kokku lepitud. Eestit esindab võimaliku hääletamise korral Eesti esindaja ÜRO juures. Seda vaid juhul, kui mõni ÜRO liikmesriik peaks hääletuse esile kutsuma.

22. märtsil 2018 kiitis Vabariigi Valitsus heaks välisministri esitatud seisukohad ÜRO globaalse pagulasraamistiku kohta. Kuna tegemist on poliitilise deklaratsiooniga, mis arvestab varem Vabariigi Valitsuse poolt heakskiidetud Eesti seisukohtadega, ei olnud vajadust lõppdokumenti Vabariigi Valitsusele uuesti heakskiitmiseks esitada.

Loe lisaks: ÜRO globaalne pagulasraamistik - KKK

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles