Rahvuskaaslaste programmi abil on Venemaale kolinud 800 000 inimest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobri lõpus peeti Moskvas rahvuskaaslaste maailmakongressi, kus osales ka Venemaa president Vladimir Putin.
Oktoobri lõpus peeti Moskvas rahvuskaaslaste maailmakongressi, kus osales ka Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Scanpix

Rahvuskaaslaste ümberasustamise programmi käigus on Venemaale suundunud umbes 800 000 inimest, teatas täna Vene siseministeeriumi rändepeavalitsuse ülema kohusetäitja politseikindralmajor Valentina Kazakova.

«Kogu selle ajaga (2007. aastast – toim) on programmi elluviimise käigus asunud ümber umbes 796 900 inimest, peamiselt nn postsovetlikult alalt,» ütles Kazakova usutluses ajalehele Nezavissimiaja gazeta.

Ta rõhutas, et ümberasumisprogrammis osalevad ka kaugvälismaal elavad rahvuskaaslased.

«Vanausulised kolivad näiteks Lõuna-Ameerikast Kaug-Itta. Venemaale tahavad kolida rahvuskaaslased Baltimaadest, Saksamaalt, Iisraelist ja Boliiviast,» ütles kindral.

Kazakova täpsustas, et rahvuskaaslaste Venemaale ümberasumise lõppeesmärk on nende täielik lõimumine ühiskonda ja kodakondsuse omandamine.

«Ümberasumisprogramm oli pikka aega selles mõttes kõige eelistatum Vene kodakondsuse saamise viis. Nii said mullu Vene kodakondsuse 257 800 inimest, kellest 184 900 osales selles programmis,» selgitas kõrge ametnik. 

Tema sõnul on rahvuskaaslastest ümberasujad haritud ja majanduslikult tegevad.

«41 protsendil taotlejatel on kõrg- või lõpetamata kõrgharidus, 39 protsendil keskeriharidus. Lisaks on üle 73 protsendi programmi osalistest ja nende perekonnaliikmetest majanduslikult tegevad, 23 protsenti alaealised ja vaid 3,5 protsenti pensionärid,» ütles Kazakova.

Ta lisas, et suurimat huvi tekitab programm Ukraina, Kasahstani, Usbekistani, Moldova, Armeenia ja Tadžikistani kodanikes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles