Järgmine äparduja: Lööf loobus katsest leida Rootsile valitsus (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Keskpartei esimees Annie Lööf täna ajakirjanike piiramisrõngas pärast seda, kui teatas koalitsioonikõneluste juhtimisest loobumisest.
Rootsi Keskpartei esimees Annie Lööf täna ajakirjanike piiramisrõngas pärast seda, kui teatas koalitsioonikõneluste juhtimisest loobumisest. Foto: Jessica Gow / TT NEWS AGENCY / REUTERS / SCANPIX

Rootsi Keskpartei juht Annie Lööf otsustas mitte jätkata tööd riigi järgmise valitsuse moodustamiseks, kuna ta ei näe võimalusi selles õnnestuda.

«Ei ole mõtet paluda rohkem aega võimaluste otsimiseks,» lausus Lööf, kes sai Rootsi parlamendi spiikrilt Andreas Norlénilt nädal tagasi ülesande juhtida valitsuskõnelusi. «Nüüd peab spiiker otsustama, mis on järgmine samm,» lisas Keskpartei liider.

Lööfi sõnul püüdis ta otsida ühist keelt parempoolse liidu Alliansi ja vasakpoolse nn puna-rohelise liidu vahel. Ta kohtus nädala jooksul kolmel korral eraldi vasakleeris olevate sotsiaaldemokraatide ja Rohelistega, püüdes keskenduda konkreetsetele poliitilisetele arutlusteemadele.

Tema kinnitusel lähtus ta töös kolmest võimalikust valitsuskoosseisust. Peamiseks teeks oli lootus luua nelja Alliansi-partei ja Roheliste koalitsioon, aga kaalumisel oli ka Alliansi ja sotside valitsus ning isegi väikeerakondade Keskpartei ja Liberaalide valitsus, millel suuremad oleks aidanud võimul olla.

«Ükski neist variantidest ei olnud saavutatav,» lausus Lööf.

Keskpartei on kõnelustes hoidnud algusest peale võtmepositsiooni, kuid Lööf süüdistab selles, et Rootsil endiselt valitsust pole, kahte kõige suuremat parteid – konservatiivseid Moderaate ja Sotsiaaldemokraatlikku Parteid.

«Nii sotsid kui ka Moderaadid tahavad hääletada «jah» ainult juhul, kui nende enda kandidaat saab peaministriks. Üks pool peab leppima teise kandidaadiga,» ütles Lööf, kelle sõnul ei paista kumbki suurparteidest praegu järeleandmisteks valmis olevat.

Lööf ei soovinud aga öelda, millist järgmist sammu valitsuskõnelustel ta pooldaks või millist valitsust oleks Keskpartei valmis toetama.

Riksdagi spiiker Norlén peaks kommenteerima kujunenud ummikseisu peagi kirjalikult, kuna on terve päeva hõivatud väliskülalistega.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles