Trump süüdistas kohtusüsteemi USA ebaturvaliseks muutmises (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump suhtleb Mar-a-Lago residentsist sõjaväelastega.
Donald Trump suhtleb Mar-a-Lago residentsist sõjaväelastega. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump kritiseeris täna taas Ühendriikide kohtusüsteemi, heites võimuharule ette riigi julgeoleku ohustamist. 

«Kohtunikud ei tohi julgeoleku küsimuses seadusi teha, ei piirijulgeoleku küsimuses ega kuskil mujal,» kirjutas Trump Twitteris. «Nad ei tea sellest midagi ja muudavad meie riigi ebaturvaliseks.» 

«Meie suurepärased korrakaitseprofessionaalid peavad saama oma tööd teha! Kui ei saa, siis on ainult hullumaja, kaos, häving ja surm,» lisas president.  

USA ülemkohtu peakohtunik John Roberts noomis eile Trumpi USA valitsusele ebasoodsa kohtuotsuse kritiseerimise eest, kinnitades, et Ühendriikide kohtusüsteem on sõltumatu.

Trump kritiseeris teisipäeval föderaalkohtunikku, kes peatas esmaspäeval ajutiselt tema valitsuse korralduse mitte anda asüülivõimalust inimestele, kes on sisenenud riiki ebaseaduslikult.

Inimõigusühendused vaidlustasid korralduse kohtus ning San Francisco ringkonnakohtunik Jon Tigar andis ajutise korralduse peatada korralduse täitmine.

Trump andis Robertsile vastulöögi eile õhtul ja täna. 

«Kohtunik Roberts võib öelda, mida tahab, kuid üheksanda ringkonna kohus on täielik ja totaalne läbikukkumine,» kirjutas president. 

«See on kontrolli alt väljas,» teatas Trump, lisades, et selle otsuseid lükatakse ülemkohtus ümber rohkem kui ühegi teise ringkonna omi ehk 79 protsenti edasikaevatud otsustest.

Kõrgeima ümberlükatud otsuste määraga ringkond oli 2010.-2015. aastani hoopis kuues ringkonna föderaalkohus 87 protsendiga. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles