Selgus teine Montenegro riigipöördekatsega seotud GRU agent (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegro auvalve riigi NATOga liitumise tseremoonial.
Montenegro auvalve riigi NATOga liitumise tseremoonial. Foto: STEVO VASILJEVIC / REUTERS / SCANPIX

Bellingcati uurimisrühm koostöös Vene veebisaidiga The Insider teatas, et on tuvastanud teise Vene sõjaväeluure agendi, kes oli väidetavalt seotud 2016. aasta Montenegro riigipöördekatsega.

Montenegro võimud süüdistavad kahte Luure Peavalitsuse (GRU) polkovnikut riigipöördekatse korraldamises, et ennetada Balkani riigi liitumist NATOga. Moskva on süüdistusi eitanud.

Bellingcati ja The Insideri andmetel on teise kahtlusaluse nimi Vladimir Moisejev, kes on tuntud Montenegro uurijatele valenime Vladimir Popov all. Esimene tuvastatud GRU agent oli Eduard Šišmakov.

Arvatavasti värbas GRU Moisejevi millalgi 2000. aastate keskpaigas Tjumeni sõjaväeakadeemiast. Asutus on tuntud sõjaväeinseneride koolitamise poolest, kes spetsialiseeruvad kõigele alates raadiosignaalide krüpteerimisest kuni lõhkekehade kaugdetoneerimiseni.

Hiljem teenis Moisejev Spetznasi eriüksuses, mis tegeles 2008. aastal Lõuna-Osseetias ja Abhaasias erioperatsioonidega.

2012.-2016. aastani reisis ta Vladimir Popovi nime all fotokorrespondendi ja ajakirjanikuna esinedes Euroopas, töötades kindlustustööstust käsitleva väljaande heaks.

Montenegro võimude kohaselt kavandasid vene ja serbia rahvuslased 2016. aasta oktoobri parlamendivalimiste ajal parlamendihoone hõivamist, toonase peaministri Milo Djukanovici tapmist ja venemeelse riigijuhi ametisse seadmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles