Politsei: Salisbury Novitšoki kogus oleks võinud tappa tuhandeid inimesi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Jevgenjevitš Miškin ja Anatoli Tšepiga Salisburys.
Aleksander Jevgenjevitš Miškin ja Anatoli Tšepiga Salisburys. Foto: HO / AFP / Scanpix

Briti politsei sõnul oleks saanud endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamiseks Salisburysse viidud närvimürgi kogusega tappa tuhandeid inimesi.

Salisbury närvimürgirünnaku juurdlust juhtiva asekomissari Dean Haydoni sõnul oli pärast Skripalide mürgitamist ründajatel alles veel märkimisväärne kogus Novitšoki nimelist närvimürki.

«Pudelis olnud kogus ja viis, kuidas see Skripalide majale kanti, oli täiesti vastutustundetu,» märkis Haydon, lisades, et kogusest oleks piisanud tõenäoliselt tuhandete inimeste tapmiseks.

Novitšok smugeldati Suurbritanniasse Nina Ricci parfüümipudelis, millele oli paigaldatud spetsiaalne pihusti. Politsei sõnul viskasid ründajad ilmselt mürgipudeli pärast Skripalide majale mürgi kandmist prügikasti, kust selle leidis kolm kuud hiljem Charlie Rowley.

Kolm päeva hiljem andis ta «parfüümi» kingina oma elukaaslasele Dawn Sturgessile, kes mürgi randmele kandmise tagajärjel suri. Kaudselt mürgiga kokku puutunud Rowley haigestus tõsiselt, kuid vabanes kuu aega hiljem haiglast. Hiljem on ta nägemisprobleemide ja meningiidi tõttu uuesti ravile toimetatud.

Närvimürgi tuvastanud teadlase sõnul lõi teda pahviks, et rünnakus kasutati Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürki Novitšok. 

«Ma läbisin mitmeid emotsioone alates uskumatusest kuni vihani. See on üks kõige ohtlikumaid teadaolevaid aineid. Selle võime mürgitada isikuid ka väga väikeses kontsentreerituses on üsna unikaalne,» lausus julgeolekukaalutlustel anonüümseks jäänud teadlane.

Skripalide mürgitamise taga olid valenimede all Suurbritanniasse sisenenud Vene Luure Peavalitsuse polkovnikud Aleksander Petrov ja Ruslan Boširov ehk tegelike nimedega Aleksander Jevgenjevitš Miškin ja Anatoli Tšepiga.

Eile avaldas Briti politsei pikema video meeste liikumisest Salisburys.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles