Uuele ringile: Löfven sai taas ülesande Rootsi valitsuse moodustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven.
Rootsi peaminister Stefan Löfven. Foto: ANDERS WIKLUND / AFP/ SCANPIX

Rootsi sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven sai taas ülesande valitsus moodustada, milleks tal on detsembri algusest aega kümme päeva.

Rootsi parlamendispiiker Andreas Norlén teatas täna hommikul, et Löfvenile antakse 3. detsembrist volitus valitsuse moodustamiseks, milleks sotsiaaldemokraatide juhil saab olema aega kümme päeva.

Selle järel peab nelja päeva jooksul toimuma hääletus ning juba 12. detsembril peab parlament hääletama uue riigieelarve üle.

Löfveni selja taha koonduvad tõenäoliselt lisaks sotsidele veel rohelised ja Vasakpartei saadikud, kuid enamuse toetuseks on tal vaja veel kas Keskpartei, Moderaatide või Kristlike Demokraatide toetust. Rootsi Demokraatide toetus ei ole kuigi tõenäoline.

Kõige tõenäolisemalt leiab Löfven toetust Keskparteilt ja liberaalidelt (mis kuulub neljandana paremtsentristide koalitsiooni), kuid viimasest üksi ei piisa, et ennetada valitsusettepaneku läbikukkumist.

Spiiker Norlén jäi pressikonverentsil napisõnaliseks, keeldudes spekuleerimast Löfveni võimaluse üle valitsust moodustada. «Ma võin öelda, et olukord on jätkuvalt keeruline,» märkis spiiker.

Rootsil ei ole valitsuse moodustamiseks kindlat tähtaega, kuid enne erakorraliste valimiste korraldamist on võimalik hääletada nelja valitsusjuhi üle.

Löfven saab nüüd teise võimaluse valitsuse moodustamiseks pärast seda kui moderaatide esimehel Ulf Kristerssonil see ei õnnestunud. Kristerssoni plaan kukkus läbi, sest keskpartei ja liberaalid olid vastu valitsusele, mis valitseb parempopulistlike Rootsi Demokraatide toetusega.

Rootsis on varem alati suudetud valitsus esimesel korral moodustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles