Sánchez: Hispaania jätkab Kuubasse investeerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sanchez ja Kuuba president Miguel Diaz-Canel
Hispaania peaminister Pedro Sanchez ja Kuuba president Miguel Diaz-Canel Foto: YAMIL LAGE / AFP

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ütles reedel, et riik jätkab investeerimist kommunistlikku Kuubasse.

Esimese Hispaania liidrina 32 aasta jooksul Kuubat külastav Sánchez ütles visiidi teisel päeval, et Madrid on saareriigi «tähtsaim Euroopa partner, kelle arvele langeb 40 protsenti turust.»

«Hispaania valitsus jätkab Kuubasse investeerimist,» lausus peaminister Hispaania-Kuuba ärifoorumil, kus on esindatud 200 mõlema riigi firmat, teiste seas Hispaania telekommunikatsioonihiid Telefonica ja lennufirma Iberia.

Ta lubas leida lahenduse «maksejõuetuse probleemile,» millega saarel tegutsevad Hispaania firmad silmitsi seisavad.

Hispaania on Hiina ja Venezuela järel Kuuba suuruselt kolmas kaubanduspartner ja kahe riigi kaubavahetus oli 2017. aastal 1,3 miljardit USA dollarit.

Havanna püüab parandada suhteid Euroopa Liiduga ajal, kui riigi suhted USA ja Brasiiliaga on nende riikide konservatiivsete liidrite ajal halvenenud.

Kuuba president Miguel Díaz-Canel ütles Twitteris, et «Kuuba ja Hispaania suhted on tugevnemas» ja lisas, et tema neljapäeval aset leidnud kohtumine Sánchezega oli «sõbralik.»

Kuuba ja Hispaania liidrid allkirjastasid kahepoolseid konsultatsioone ja kultuurikoostööd käsitlevad lepped.

Kuuba president Miguel Diaz-Canel ja Hispaania Peaminister Minister Pedro Sanchez 
Kuuba president Miguel Diaz-Canel ja Hispaania Peaminister Minister Pedro Sanchez Foto: YAMIL LAGE / AFP

Kuuba majandust on kahjustanud sotsialistliku liitlase Venezuela majanduskriis. Caracas on saareriigi jaoks peamine kütusetarnija.

Havanna rahalist olukorda raskendab ka tüli Brasiilia järgmise presidendi Jair Bolsonaroga Ladina-Ameerika suurimas riigis tegutsevate Kuuba meditsiinitöötajate üle.

Tuhanded Kuuba arstid töötavad Brasiilia maapiirkondades alates 2013. aasta augustist ning seda võimaldava programmi sulgemine tähendaks ühe diplomaatilise allika sõnul riigi jaoks ilmajäämist 400 miljoni dollari suurusest tulust.

Veebruaris jõustub saareriigis uus põhiseadus, mis peaks hõlbustama investeeringute jõudmist saareriiki.

Hispaania valitsuse pressiesindaja Isabel Celaá ütles Madridis ajakirjanikele, et visiit «oli kahtlusteta üks peaministri seni tähtsamaid,» ja nimetas Hispaaniat Kuuba-EL-i suhetes «sillaks.»

Kuuba president Miguel Diaz-Canel ja Hispaania peaminister Pedro Sanchez 
Kuuba president Miguel Diaz-Canel ja Hispaania peaminister Pedro Sanchez Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP

Tema sõnul arutasid Sánchez ja Díaz-Canel põhjalikult kliimamuutuste ja taastuvenergia teemasid selle nurga alt, kuidas edendada Kuubas välisinvesteeringuid.

Inimõigusküsimustes leppisid liidrid kokku moodustada regulaarselt kohtuva kahepoolse komisjoni, sõnas Celaá.

Kuuba vabanes üle 400 aasta kestnud Hispaania võimu alt 1898. aastal Hispaania-USA sõja käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles