IOM: Liibüast on tänavu repatrieeritud 15 000 migranti

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia välisminister Enzo Moaveri Milanesi kohtumas reedel Roomas Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IOM) peadirektori Antonio Vitorinoga.
Itaalia välisminister Enzo Moaveri Milanesi kohtumas reedel Roomas Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IOM) peadirektori Antonio Vitorinoga. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Aafrikas asuvast Liibüast on tänavu vabatahtliku programmi alusel kodumaale naasnud üle 15 000 migrandi, teatas Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM) reedel.

Põhja-Aafrikas asuvast Liibüast on tänavu vabatahtliku programmi alusel kodumaale naasnud üle 15 000 migrandi, teatas Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM) reedel.

"Sel aastal on Euroopa Liidu usaldusrahastu toel praeguseks saanud 32 Aasia ja Aafrika riiki koju naasta üle 15 000 migrandi," teatas IOM on Liibüale pühendatud veebiküljel.

IOM-il on oma Facebooki ja Twitteri kontodel "vabatahtliku tagasipöördumise kuuma liini" number "Liibüasse lõksu jäänud migrantide jaoks, kes tahavad päritoluriikidesse naasta".

Rändeorganisatsioon on hoogustanud tagasisaatmise tempot alates eelmise aasta lõpust ja eelkõige pärast seda, kui USA telejaam CNN paljastas orjaturgude olemasolu Liibüas.

2017. aastal repatrieeris IOM vabatahtliku tagasipöördumisprogrammi raames umbes 20 000 migranti ja ÜRO agentuur loodab selle aasta lõpuks suurendada selliste inimeste arvu 30 000-le.

Liibüa on muutunud 2011. aastal diktaator Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud kodusõja järel inimsmugeldamise transiitriigiks.

Inimkaubitsejad on ära kasutanud võimuvaakumit ja riigistruktuuride kokkuvarisemist ning pannud püsti äri, millega nad teenivad Euroopasse loota jõudvate migrantide pealt suuri summasid.

Ehkki rändesurve Liibüast Euroopa suunas on endiselt tuntav, paljud migrandid Liibüast kaugemale ei jõuagi. Lisaks viiakse paljud Vahemerel kinni peetud migrandid sageli Liibüasse tagasi ja pannakse kinnipidamiskeskustesse, kus esineb inimõigusorganisatsioonide teatel sagedasi rikkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles