Mehhiko linn kuulutas migrantide tõttu välja humanitaarkriisi (6)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko Tijuana linna meer Juan Manuel Gastélum.
Mehhiko Tijuana linna meer Juan Manuel Gastélum. Foto: EPA/Scanpix

Mehhiko Tijuana linna meer kuulutas reedel välja humanitaarkriisi ja ütles, et palub ÜRO-lt abi umbes 5000 linnas viibiva Kesk-Ameerika migrandiga toimetulemiseks.

Mehhiko Tijuana linna meer kuulutas reedel välja humanitaarkriisi ja ütles, et palub ÜRO-lt abi umbes 5000 linnas viibiva Kesk-Ameerika migrandiga toimetulemiseks.

Tijuana linnapea Juan Manuel Gastélumi avaldus langeb ajale, kui Mehhiko-USA piiri lähedal asuva linna ametnikud ja vabatahtlikud teevad koostööd rohkem kui kuu aega kestnud teekonna järel linna saabunud 4976 mehe, naise ja lapse abistamiseks.

Enamik neist elab linna spordistaadionile püstitatud varjupaigas.

Mehhiko valitsus on rääkinud 20 tonni ressursside saatmisest Tijuanasse, kuid kolm neljandikku sellest koosneb piiri tugevdamiseks mõeldud materjalidest ning vaid viis tonni on mõeldud migrantidele, sõnas linnapea.

Gastélum kritiseeris ka föderaalvalitsust selle eest, et see ei võta piisavalt tõsiselt USA presidendi Donald Trumpi neljapäeval tehtud ähvardust sulgeda kahe riigi piir, kui tema valitsus peaks jõudma järeldusele, et Mehhiko on kaotanud kontrolli olukorra üle Tijuanas.

"See on tõsine," sõnas meer, lubades, et ei eralda linna avalikke vahendeid olukorra lahendamiseks. Neljapäeval teatas tema linnavalitsus, et taotleb abi ÜRO humanitaarametilt.

Linna sotsiaalhoolekandeosakonda juhtiv Manuel Figueroa ütles, et Tijuana võimud toovad migrantide juurde teisaldatavaid tualette ja duširuume, jagavad šampooni ja seepi, kuid sellest ei piisa.

"Föderaalvalitsuse puudumise, ükskõiksuse ja hülgamise tõttu oleme sunnitud pöörduma rahvusvaheliste organisatsioonide nagu ÜRO poole," sõnas Figueroa.

Migrantidele on abi pakkunud ka kirik, eraisikud ja Baja California osariigi valitsus.

USA valitsus on saatnud piirile tolli- ja piiriametnikke toetama umbes 5900 tegevsõjaväelast ja 2100 rahvuskaartlast olukorras, kus Mehhiko kaudu läheneb Ühendriikide piirile mitu keskameeriklaste migrandikaravani.

Mehhiko siseministeeriumi andmeil on praegu karavanides USA piiri poole teel üle 8000 migrandi. 

USA sisejulgeolekuministeerium teatas 8. novembril "ajaloos ennenägematu immigratsioonisüsteemi kuritarvitamise" tõttu rakendatavast meetmest, millega ebaseaduslikult riigipiiri ületanud isikutel ei lubata varjupaigataotlust esitada.

Ühendriikide föderaalkohtunik otsustas 19. novembril meetme jõustamise ajutiselt peatada.

See, kas Tijuanas peatuvad migrandid kavatsevad lubaduse teoks teha ja USA piirile suunduda, pole teada ning Ühendriikide karmi hoiaku tõttu võib neid ees oodata pikaks ajaks piirilinna jäämine.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles