Brasiilias algas kohtuprotsess ekspresidentide üle (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia endised presidendid Luiz Inácio Lula da Silva (vasakul) ja Dilma Rousseff 2016. aastal.
Brasiilia endised presidendid Luiz Inácio Lula da Silva (vasakul) ja Dilma Rousseff 2016. aastal. Foto: EVARISTO SA / AFP

Brasiilias algas eile kohtuprotsess korruptsioonis süüdistatavate vasakpoolsete ekspresidentide Luiz Inácio Lula da Silva ja Dilma Rousseffi üle.

Peaprokurör Rodrigo Janot esitas eelmisel aastal hagi, süüdistades kaitsealuseid vandenõus kuritegeliku organisatsiooni moodustamiseks, millele anti kõrvalesuunatud riigi raha eest 390 miljoni USA dollari väärtuses altkäemaksu.

Föderaalkohus võttis eile peaprokuröri hagi menetlusse ja palus süüdistatavatel 15 päeva jooksul kaitseargumendid esitada.

Lisaks Lulale ja Rousseffile on kõnealuses kohtuasjas kohtu all vasakpoolse Töölispartei praegune president ja mitu endist ministrit.

Endised riigipead on süüdistused tagasi lükanud, nimetades neid parteipoliitiliste motiividega skandaalseks manöövriks.

Tegemist on esimeste kriminaalsüüdistustega aastatel 2010-2016 presidendina töötanud Rousseffi vastu, kes kõrvaldati 2016. aasta augustis eelarveandmetega manipuleerimise eest parlamendi otsusega ametist.

Aastatel 2002-2010 presidendina tegutsenud Lula asus 7. aprillil kandma 12-aastast vanglakaristust, mis määrati talle väidetava luksuskorteri vastuvõtmise eest suurelt ehitusfirmalt, mis soovis lepinguid riikliku naftafirmaga Petrobras.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles