Hispaania peaminister lubas Brexiti-lepet toetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez. Foto: PAUL WHITE / AP / Scanpix

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ütles täna, et tema valitsus toetab Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust. Otsus sündis pärast seda, kui Ühendkuningriik lubas Hispaaniaga pärast Brexitit Gibraltari osas läbirääkimisi pidada. 

«Ma teatasin äsja Hispaania kuningale, et meil on kokkulepe Gibraltari osas,» ütles Sánchez. «Hispaania hääletab Brexiti poolt.»

Teade tuli pärast seda, kui Suurbritannia andis lubaduse jätkata pärast Brexitit Gibraltari osas Hispaaniaga otsekõnelusi. 

«Ühendusest lahkumise läbirääkimiste raames kerkisid esile teatud tingimused, mis on omased vaid Gibraltarile, mistõttu pidasime eraldi läbirääkimisi Hispaaniaga,» ütles Briti valitsuse pressiesindaja. «Kõnelused olid konstruktiivsed ja ootame sarnast lähenemist ka meie tulevastes suhetes.»

Hispaania oli 27 Euroopa Liidu liikmesriigist ainus, kes esitas Suurbritannia ühendusest lahkumise leppele vastuväiteid. Seejuures ähvardas peaminister Sánchez korduvalt, et Hispaania võib hääletada Brexitile vastu, kuigi pikka aega polnud Gibraltar Brexiti-kõnelustel üldse arutlusel. 

Gibraltar vallutati Hispaania pärilussõja ajal aastal 1704 ja Briti võim kehtestati seal 1713. aasta Utrechti lepinguga. Hispaania on mitu korda üritanud seda edutult tagasi saada. Francisco Franco diktatuuri ajal piir Gibraltariga suleti ja täielikult taasavati see alles aastal 1985.

Kokkuleppe saavutamine Gibraltari osas kõrvaldas viimase takistuse homme toimuva Euroopa Liidu tippkohtumise eel. Homme Brüsselis toimuvalt kohtumiselt loodab Suurbritannia peaminister Theresa May naasta kindla kokkuleppega, mis puudutab Euroopa Liidust lahkumist tuleva aasta 29. märtsil, aga ka kõikehõlmavat teksti tulevaste suhete kohta, kui pooled kaubandusküsimustes üksmeelele jõuavad. 

May peaks juba täna õhtul kohtuma Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuskiga. Viimane väljendas täna lootust, et homme jõuavad Brexiti-läbirääkimised lahkumisleppe heakskiitmisega lõpule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles