AfD plaanib liiga äärmuslikust noorteühendusest lahti öelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD noorteühenduse Noor Alternatiiv mošee ehitamise vastane meelevaldus Stuttgartis tänavu kevadel.
AfD noorteühenduse Noor Alternatiiv mošee ehitamise vastane meelevaldus Stuttgartis tänavu kevadel. Foto: Arnulf Hettrich / Fnoxx / imago / Scanpix

Saksa paremäärmusliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) mitmed piirkondlikud noorteühendused on muutnud sedavõrd lähedaseks antisemiitlike ja neonatslike rühmitustega nagu Saksamaa Rahvusdemokraatlik Partei (NPD) ja Identitaarlased, et mitmed AfD liidrid on valmis noorteühenduse lõplikult laiali saatma.

Partei noorteühendus Noor Alternatiiv on viimastel aastatel aina enam lähenenud radikaalsetele Identitaarlastele ning nende tegevust jälgivad mitmel Saksa liidumaal sisejulgeolekuasutused.

Mitmed Noore Alternatiivi liikmed osalevad Identitaarlaste kohtumistel, peavad neil kõnesid ja võtavad osa nende meeleavaldustest, kirjutas Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Identitaarlased levitavad Euroopas etnonatsionalistlikke ja antisemiitlikke vandenõuteooriad ning Saksa võimud on korduvalt hoiatanud, et liikumine muutub üha radikaalsemaks, arvukamaks ning ka paremini relvastatuks.

Lisaks on Noore Alternatiivi sotsiaalmeediakontodel hakatud üha enam postitama rassistliku ja ksenofoobse sisuga materjale – muuhulgas väitis AfD noorteühendus, et Aafrikast on Euroopasse migrantidena saabumas ka kannibalid.

Frankfurter Allgemeine Zeitungi väitel ei suuda partei juhtkond enam noorteühendusi kontrollida, mistõttu on erakonna asejuht Georg Pazderski kutsunud üles katkestama sidemeid nendega või allutama neid tugevamale kontrollile.

Partei kinnitas tänases pressiteates, et nad võtavad Noore Alternatiivi liikmete ebainimlikke sõnavõtte tõsiselt ning ootavad nende autoritel oma kohalt tagasi astumist.

Ka kinnitas AfD, et olukord tuleb arutlusele erakonna järgmisel kongressil.

Samas on erimeelsused sidemete üle NPD ja Identitaarlastega tekitanud lõhe Noore Alternatiivi enda sees. Näiteks Baden-Württembergi liidumaal on sisekonflikti tõttu ühendusest lahkunud 70 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles