Muelleri väitel valetas Manafort kokkuleppemenetluses võimudele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort pressikonverentsil tänavu suvel.
Paul Manafort pressikonverentsil tänavu suvel. Foto: Carlo Allegri / Reuters / Scanpix

Eile kohtule esitatud hagis väidab prokuratuur, et USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort rikkus kokkulepet justiitsministeeriumiga, kui valetas FBI-le ja eriuurija Robert Muellerile kaks kuud pärast seda, kui otsustas oma naha päästmiseks asuda nendega Venemaa juurdluses koostööd tegema.

Hagi esitamine näitab CNN hinnangul, et Manafort on andnud justiitsministeeriumi uurijatele koostöö alustamise järel rohkelt informatsiooni, kuid seejuures on prokurörid veendunud, et suudavad vähemalt osa sellest infost ümber lükata.

Ühtlasi võib see tähendada, et eriuurija Muelleri meeskond on peagi valmis avalikustama kogutud teabe sisu.

Eriuurija Robert Mueller.
Eriuurija Robert Mueller. Foto: Yuri Gripas / Reuters / Scanpix

Kolm lehekülge pikas hagis väidavad prokurörid, et Manafort valetas mitme teema puhul, rikkudes sellega kokkuleppemenetluse tingimusi. Eriuurija meeskond on lubanud peagi avaldada täpsemaid detaile.

Nii Manaforti kaitsjad kui süüdistajad on hagi allkirjastanud ning mõlemad paluvad kohtul ühtlasi liikuda Manafortile karistuse määramise suunas.

Hagist selgub ka, et Manafort ise ei nõustu prokuratuuri hinnanguga, et ta on valetanud.

«Ta usub, et on andnud ausat informatsiooni ning ei nõustu valitsuse iseloomustusega ega sellega, et ta on lepet murdnud,» seisab hagis.

Kuidas seesugune areng mõjutab Muelleri edasist uurimist ja teisi kriminaalasju on ebaselge. Samas on hakatud spekuleerima, et uues valguses võib president Trump näha Manaforti taas oma liitlase ning Muelleri vaenlasena ning tänu sellele kaaluda endise kampaaniajuhi armuandmispalve rahuldamist.

Manafort tunnistas end 14. septembril süüdi vandenõus ja tunnistaja mõjutamises. Osana kokkuleppest tunnistas Manafort, et pani toime rahapesu ja välislobi kuritegusi ning pettuse.

Enne seda mõistis kohus ta süüdi kaheksas maksu- ja panganduskuriteos. Viimaseid arutati küll eraldiseisva kohtuasja raames, kuid süüdistused on omavahel seotud.

Manafort pole pärast prokuröridega kokkuleppele minekut avalikke avaldusi teinud, kuid septembris ja oktoobris kohtus ta Muelleri meeskonnaga vähemalt üheksal korral ning teda peeti uurimise üheks peamiseks tunnistajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles