Prantsusmaa sulgeb 2035. aastaks veerandi oma tuumareaktoritest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron (keskel) täna Elysee palees tutvustamas riigi keskkonna- ja energiapoliitika tulevikku, tema kõrval on peaminister Edouard Philippe (vasakul) ja keskkonnaminister Francois de Rugy.
Prantsuse president Emmanuel Macron (keskel) täna Elysee palees tutvustamas riigi keskkonna- ja energiapoliitika tulevikku, tema kõrval on peaminister Edouard Philippe (vasakul) ja keskkonnaminister Francois de Rugy. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Prantsuse president Emmanuel Macron kinnitas täna, et Prantsusmaa sulgeb aastaks 2035 oma praegu töötavast 58 tuumareaktorist 14, neist kuus suletakse aastaks 2030. 

Suletavate tuumajaamade seas on ka kaks riigi vanimat reaktorit Ida-Prantsusmaal Fessenheimis, mis oli plaanis sulgeda juba varem. Macroni sõnul on nende kinni panemine nüüd kavandatud 2020. aasta suveks.

Lisaks on Prantsusmaal kavas sulgeda 2022. aastaks oma neli viimast kivisöel töötavat elektrijaama.

Prantsuse energiapoliitika tulevikku käsitlenud kõnes lisas Macron siiski, et tuumaenergia osa kärpimine ei tähenda sellest loobumist.

Prantsusmaa saab tuumenergiajaamadest ligi 72 protsenti oma elektrist, kuid riik kavatseb selle osakaalu kärpida taastuvenergia kasutuselevõtuga 50 protsendile 2030. aastaks või kõige hiljemalt 2035. aastaks.

Tuuleenergia toodangut tahetakse kolmekordistada 2030. aastaks ja päikeseenergiat tahetakse sama perioodi jooksul viiekordistada, ütles Macron. 

President kavatseb paluda ka Prantsuse riiklikul energiakontsernil EDF uurida uue põlvkonna EPR tuumareaktorite tasuvust. Otsus uute reaktorite ehitamise kohta langetatakse mitte enne kui 2021. aastal, ütles president. 

Kõnes rääkis Macron ka laialdasi meeleavaldusi põhjustanud kütusemaksude tõstmisest ning rõhutas, et mõistab inimeste pahameelt, kuid ei tagane selle tõttu keskkonnasõbralikust poliitikast.

«Mida ma olen õppinud viimastest päevadest, on see, et me ei peaks muutma valitud teed, sest see on õige ja vajalik,» lausus Prantsusmaa president.

Samas lubas ta, et kütusemakse kohendatakse nii, et need arvestaks kütuse maailmaturuhinna järske tõuse, et kannatajaks ei osutuks tavalised inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles