May ei nõustunud Brexiti osas Trumpiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May (vasakul) ja Donald Trump.
Theresa May (vasakul) ja Donald Trump. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix

Briti peaminister Theresa May heitis kõrvale USA presidendi Brexiti ja kaubandussuhete kohta käiva sõnavõtu ja alustas ringsõitu riigis, et leida Brexiti leppele toetust.

USA president Donald Trump väitis täna, et Brexiti-lepe on Euroopa Liidu jaoks suurepärane, aga brittide jaoks võib see tähendada seda, et see ei saa Ühendriikidega kaubandusleppeid sõlmida.

«Kõlab nagu suurepärane lepe Euroopa Liidu jaoks,» rääkis Trump Valges Majas. «Me peame hoolikalt vaatama, kas Ühendkuningriigil lubatakse kaubelda.»

«Praeguse seisuga on võimalik, et neil ei lubata USAga kaubelda ja ma ei usu, et see on see mida nad tahavad. See oleks väga negatiivne lepe,» väitis USA president. «Ma ei usu, et peaminister seda tahtis ja loodetavasti ta saab midagi selles osas ette võtta.»

Ringreisi algul Walesis Builth Wellsi linnas, ütles May, et Trump eksib. «Meil hakkab olema iseseisev kaubanduspoliitika ja me saame pidada kaubanduskõnelusi riikidega üle maailma,» ütles ta.

«Mis puudutab Ühendriike, siis nendega me juba arutame, millese leppe me võiks tulevikus sobitada,» jätkas peaminister. «See ei ole enam Brüsseli otsus. Meil on selle üle kontroll ja me sõlmime leppeid, mis suurendavad meie jõukust, parandavad meie majandust ja toovad Ühendkuningriiki töökohti.»

May pressiesindaja teatas, et nädalavahetusel Buenos Aireses toimuval G20 riikide tippkohtumisel ei ole plaanitud May ja Trumpi vahelisi üks-ühele kõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles