ÜRO eriesindaja kritiseeris üleilmsest rändepaktist taanduvaid riike (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Louise Arbour
Louise Arbour Foto: TIZIANA FABI / AFP/ SCANPIX

ÜRO rahvusvahelise rände eriesindaja Louise Arbour kritiseeris riike, kes taandusid mittesiduva rändepakti allkirjastamisest mõned kuud pärast pakti toetamist.

Ülemaailmne turvalise, korrakohase ja seadusliku rände kokkulepe pälvis ÜROs riikide heakskiidu juulis pärast 18 kuud kestnud läbirääkimisi. Leppega liituvad riigid allkirjastavad selle Marrakechis 10. ja 11. detsembril toimuval konverentsil.

USA lahkus kõnelustest mullu detsembris, seitse kuud hiljem järgnes talle Ungari. Sestpeale on paktist kas avalikult lahti öelnud või ÜROd leppest taandumisest teavitanud Austraalia, Austria, Bulgaaria, Iisrael, Poola, Slovakkia, Šveits ja Tšehhi.

Leppe on sihile võtnud parempoolsed poliitikud, kelle hinnangul ohustab see nende riigi suveräänsust. «Mõned poliitikud, nagu selgus, asusid ütlema selliseid asju nagu «ränne on halb asi»,» lausus Arbour. «See on täiesti naeruväärne. Ränne on asi. Mitte halb asi, mitte hea asi. Lihtsalt asi.»

Riigid kogevad nüüd «ostja kahetsust» pärast seda, kui pidasid teistega pikki läbirääkimisi ja leppisid kokku lõpptekstis, ütles Arbour. Ta andis mõista, et ÜRO esimesest rändepaktist taanduvate riikide meelemuutus võib neile kahjuks tulla. «Asjassepuutuvate riikide asi on nüüd uurida, mis seisu see nad rahvusvaheliste mängijatena jätab ... pärast seda, kui nad nõustusid, said teistelt järeleandmisi ja leppisid tekstis kokku,» lausus Arbour.

Raamistik sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning migreeruvate inimhulkadega paremaks toimetulekuks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maakera rahvastikust. Lepet peeti ÜRO diplomaatia edulooks, mis saavutati ilma USAta ajal, mil riigi president Donald Trump kahtleb ÜRO tähtsuses. Marrakechi konverentsi järel oodatakse, et ÜRO peaassamblee kiidab heaks rändepakti toetava resolutsiooni.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles