Šokk mehhiklastele: Trumpi väimees saab Mehhiko kõrgeima teenetemärgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jared Kushner.
Jared Kushner. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Mehhiko ametist lahkuv president Enrique Peña Nieto šokeeris mehhiklasi ning teatas, et USA president Donald Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner saab Mehhiko kõrgeima välismaalastele mõeldud teenetemärgi.

Kushnerile annetatakse sel nädalal Argentina pealinnas Buenos Aireses Asteegi Kotka Orden. Põhjenduseks toodi märkimisväärne panus uue Põhja-Ameerika kaubandusleppe sõlmimisel, teatas valitsus. Ametist lahkuv president Enrique Peña Nieto nimetas Kushnerit Mehhiko suureks liitlaseks.

Kushner on Trumpi administratsioonis tihti täitnud diplomaatilist rolli. Muu hulgas kohtus ta Mehhiko ja Kanada liidritega, et uuendada 24 aasta vanust Põhja-Ameerika vabakaubanduslepet, mida tuntakse nüüd USMCA nime all. Allkirjad peaks dokument saama Buenos Airese G20 tippkohtumisel.

Mehhiko presidendi sõnul on Kushner aidanud neil mõista kaks aastat tagasi ametisse asunud USA valitsust.

Mehhiklased on aga autasu osas negatiivselt üllatunud, sest Trumpi retoorika nende riigi suhtes on olnud ülimalt vaenulik. Trump ei hoidnud end tagasi ei valimiskampaania ajal ega ka nüüd, mil ähvardab USA-Mehhiko piiri sulgemisega Kesk-Ameerika migrandikaravani tõttu.

Asteegi Kotka Ordeni on varasemalt saanud suurnimed nagu näiteks Elizabeth II, Nelson Mandela, Jaapani keiser Akihito ja 1995. aastal ka president Lennart Meri. Seetõttu ei suudeta mõista, miks küll peaks sellesse nimekirja lisanduma Kushner.

«Kushnerile Asteegi Kotka andmine on ülim alandus ja argus,» teatas Twitteris ajaloolane Enrique Krauze. Majandusprofessor Carlos Bravo Regidor sõnas: «See on ideaalne lõpp Peña Nieto ametiajale: näide tema valitsuse vääritusest seoses Trumpiga.»

2016. aasta augustis veenis toonane rahandusminister ja praegune välisminister Luis Videgaray president Peña Nietot presidendikandidaat Trumpi Méxicosse kutsuma, et presidendipalees kohtuda.

Enrique Peña Nieto (vasakul) ja Donald Trump pärast katastroofilist pressiavaldust Méxicos 2016. aastal.
Enrique Peña Nieto (vasakul) ja Donald Trump pärast katastroofilist pressiavaldust Méxicos 2016. aastal. Foto: Dario Lopez-Mills / AP/Scanpix

Meediale tehtud avalduses pärast kohtumist lubas Trump taas, et ehitab Mehhiko ja USA piirile müüri. Peña Nieto vaikis ning paistis leplikuna. Samal õhtul jätkas Trump kampaaniaüritusel rünnakuid Mehhiko vastu.

Allikate sõnul on Kushner heades suhetes Videgarayga, kes lahkus esmalt Trumpi visiidiga kaasnenud fiasko tõttu valitsusest, aga toodi välisministrina hiljem kabinetti tagasi. Analüütikute sõnul on Mehhiko USAga teadlikult ajanud nn väimehe-poliitikat, et Trumpi administratsiooniga kuidagi toime tulla.

Peña Nieto lahkub ametist 30. novembril pärast kuut aastat Mehhiko presidendina. Tema ametiaega saatsid pidevad korruptsiooniskandaalid ja kahtlustused huvide konfliktis. Uuringute kohaselt on Peña Nieto toetus vaid 24 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles