Saksamaa Prantsusmaale: andke oma ÜRO Julgeolekunõukogu koht Euroopa Liidule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu.
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto: EVAN SCHNEIDER / AFP / Scanpix

Saksa rahandusminister Olaf Scholz tegi täna Prantsusmaale ettepaneku anda oma alaline koht ÜRO Julgeolekunõukogus Euroopa Liidule, et ühendus saaks ülemaailmsel areenil ühel häälel kaasa rääkida.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Foto: FILIP SINGER / EPA / SCANPIX

«Ma mõistan, et see nõuab Pariisis pisut veenmistööd, aga see oleks julge ja tark eesmärk,» ütles Scholz Euroopa Liidu tulevikust rääkides. Mõjuvõimsa koha kaotusest tuleneva valu leevendamiseks võiks Pranrtsusmaa saada ELi alaliseks saadikuks ÜROs, pakkus Saksa rahandusminister ja asekantsler.

Prantsusmaa on olnud üks ÜRO Julgeolekunõukogu viiest alalisest liikmest alates nõukogu asutamisest 1945. aastal eesmärgiga hoida ära järgmine maailmasõda.

Alalised liikmed, kelle hulgas on veel Suurbritannia, USA, Hiina ja Venemaa, on 193-liikmelise maailmaorganisatsiooni mõjukaimad riigid, sest neil on ÜRO otsuste üle vetoõigus.

Lisaks viiele alalisele liikmele on julgeolekunõukogus 10 ajutist liiget, kes valitakse kaheks aastaks. Saksamaa saab ajutiseks liikmeks alates jaanuarist.

Julgeolekunõukogu reformimise ettepanekuid on tehtud varemgi. Näiteks toetas USA president Barack Obama 2010. aastal India soovi saada nõukogu alaliseks liikmeks. Soovi on avaldanud ka Brasiilia ja Jaapan. Aafrika riigid on nõudnud kahte alalist kohta seni esindamata mandri huvide eest seismiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles