Rumeenia tahab piirata inimeste õigust töötada teises ELi riigis (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia marjakorjajad maasikakasvatuses Favershamis Inglismaal.
Rumeenia marjakorjajad maasikakasvatuses Favershamis Inglismaal. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Scanpix

Rumeenia rahandusminister kaitses täna oma ettepanekut seada piirangud sellele, kui kaua rumeenlased ja teised Euroopa Liidu kodanikud saavad välismaal töötada.

Minister Eugen Teodorovici tuli üleeile lagedale ettepanekuga piirata Euroopa Liidus lubatud välismaal töötamise aega viiele aastale. Põhjuseks tõi ta vajaduse peatada Lääne-Euroopa rikastumist Ida-Euroopa odava tööjõu arvelt.

«Kui keegi läheb Saksamaale tööle ja tal on tööluba, on ebatõenäoline, et ta kunagi Rumeenisse või Horvaatiasse tagasi tuleb,» rääkis minister.

Ministri kriitikute sõnul meenutab selline piirang kommunistlikku aega, kui välismaal reisimine oli rangelt piiratud.

Teodorovici ütles täna, et tegi oma ettepaneku Rumeenia tõsise tööjõukriisi kontekstis ja lisas, et seda küsimust tuleks arutada. Samuti eitas ta, et seadis kahtluse alla Euroopa Liidu põhimõtte inimeste, kaupade ja teenuste vabast liikumisest.

Rumeenia andmeil töötab välismaal üle kolme miljoni rumeenlase, kellest enamik lahkus pärast riigi ühinemist 2007. aastal Euroopa Liiduga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles