Lävepakuküsitluste kohaselt saab Gruusia presidendiks Salome Zurabišvili (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgsetel andmetel võitsi Gruusia presidendivalimised erakonna Gruusia Unistus toetatud Salome Zurabišvili.
Esialgsetel andmetel võitsi Gruusia presidendivalimised erakonna Gruusia Unistus toetatud Salome Zurabišvili. Foto: Shakh Aivazov / AP / Scanpix

Täna peetud Gruusia presidendivalimiste teise vooru võitis võimupartei Gruusia Unistus toetatud Salome Zurabišvili, näitasid lävepakuküsitluste tulemused.

Telekanali Imedi küsitluses kogus endine välisminister Zurabišvili 58 protsenti häältest. Telekanali Rustavi-2 küsitluses oli tema toetusprotsent 55.

Zurabišvili vastaseks teises voorus oli opositsiooni kandidaat Grigol Vašadze, keda toetasid eksiilis elava Mihheil Saakašvili Ühtne Rahvuslik Liikumine (UNM) ja veel kümme erakonda.

Esimeses valimisvoorus kogus Zurabišvili 39 protsenti häältest Vašadze 38 vastu.

Tegemist oli Gruusias viimaste presidendi otsevalimistega, sest uue riigipea ametissevannutamisega jõustuva põhiseaduse järgi valib presidendi edaspidi parlament. 

Opositsioonierakonnad väitsid valimiste eel, et Gruusia Unistus on valmis valimistulemusi võltsima ning seda muret jagasid ka rahvusvahelised organisatsioonid ja Gruusia vabaühendused.

Transparency International ja veel kaks organisatsiooni teatasid, et neil on tõendeid sellest, et valitsus printis valimiste Zurabišvili kasuks kallutamiseks libaisikutunnistusi. Samuti tegid nad võimuparteile etteheiteid valijate hirmutamise ja seninägematus ulatuses häälteostmise eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles