Trump tühistas Ukraina-Venemaa konflikti tõttu kohtumise Putiniga (25)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump (vasakul) ja Venemaa riigipea Vladimir Putin sel suvel Helsingis.
USA president Donald Trump (vasakul) ja Venemaa riigipea Vladimir Putin sel suvel Helsingis. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

USA riigipea Donald Trump teatas täna, et tühistab laupäeval Argentinas toimuma pidanud kohtumise Venemaa president Vladimir Putiniga.

Otsuse tingis pühapäeval Kertši väinal toimunud vahejuhtum, milles Venemaa tulistas kolme Ukraina laeva pihta, hõivas laevad ja pidas kinni nende meeskonnad.

«Lähtudes faktist, et Venemaa ei ole Ukraina laevu ega meremehi vabastanud, otsustasin ma, et on kõigile osapooltele parem, kui ma Argentinas toimuma pidanud kohtumise Putiniga tühistan,» kirjutas Trump Twitteris. Ta lisas, et ootab siiski kohtumist, kui olukord on leidnud lahenduse.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul ei teavitatud Moskvat Trumpi otsusest ette, vaid otsusest saadi teada Twitteris.

Peskov lisas, et Venemaa delegatsioon on juba teel Argentinasse G-20 tippkohtumisele, mille kõrvalt Trumpi ja Putini kohtumine toimuma pidi. Otsus tähendab, et Putinil on «mõni tund rohkem... kasulikeks kohtumisteks» teiste G20 riikide liidritega.

Vene föderatsiooninõukogu välisasjade komisjoni esimees kirjutas Facebookis, et Trump lasi käes võimaluse arutada tähtsaid küsimusi ja näidata oma välispoliitilise kursi sõltumatust. «Samas on vale mõelda, et Venemaa vajab seda kohtumist rohkem, sest vaidlusküsimusi, nagu sellised kõrge profiiliga vahejuhtumid merel, tulekski selgitada just sellistel näost-näkku kohtumistel,» lausus Vene parlamendisaadik Konstantin Kossatšov, nimetades Trumpi otsust kahetsusväärseks.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov oli varem kinnitanud, et Venemaa president Vladimir Putin ja USA riigipea Donald Trump kohtuvad laupäeval Argentinas G20 tippkohtumise kõrvalt.

Üks Kremli nõunik väitis eile, et riigijuhid üritavad leida lahendust ummikseisus olevatele suhetele ning kõnelevad muu hulgas Süüria, Põhja-Korea ja Iraani teemadel. Suure tõenäosusega pidi ühe võtmetähtsusega teemana lauale tulema ka keskmaa tuumajõudude leping (INF), millest Trump loobuda lubas.

«See juhtub 1. detsembril lõuna paiku. Me eeldame, et kõigepealt vestlevad kaks presidenti lühidalt, kuid kõik jääb riigipeade otsustada. Vene-USA kõnelused järgnevad ning võivad kesta umbes üks tund,» kommenteeris Peskov.

Teisipäeval Washington Postis avaldatud intervjuus ütles Trump, et võib kohtumise ära jätta Venemaa agressiooni tõttu Aasovi merel. «Võib-olla kohtumist isegi ei toimu,» ütles Trump, kelle sõnul ootab ta enne otsuse langetamist ära oma nõunike poolt esitatava raporti vahejuhtumi kohta. Peskov väitis aga täna, et ka Washington on riigijuhtide kohtumise kinnitanud.

Trump pole ka pärast Venemaa rünnakut Ukraina laevade vastu Aasovi merel suutnud Putini suhtes märkimisväärselt kriitilisele positsioonile asuda. Esmaspäeval ajakirjanikega suheldes ei süüdistanud USA president Moskvat Ukraina laevade ründamise eest. 

Lisaks teatas USA, et tühistas G20 tippkohtumisel toimuma pidanud ametlikud kohtumised ka Türgi ja Lõuna-Korea esindajatega. Selle asemel peab USA president Donald Trump G20-l liidritega mitteametlikud kohtumised, lisas Valge Maja.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles