USAs hiigelsummad välja petnud küberpätt vahistati Eestis (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

USA föderaalprokuratuur teatas sel nädalal, et venelastest häkkerid petsid USA ettevõtetelt keerulise skeemi abil välja kümneid miljoneid dollareid. Üks kahtlusalune vahistati Eestis.

Skeemid tekitasid reklaamijatele mulje, et nende internetireklaamidel on klikkinud reaalsed inimesed, kuigi tegelikult tegid seda automaatselt robotid, vahendab NBC News.

Esimene skeem lasti käiku 2014. aastal, mil venelastest petturid rentisid rohkem kui 1900 serverit ja jätsid mulje, et liba-veebilehtedel klikkisid reklaamidel inimesed. Petturite poolt kasutatud programmid olid keerukad. Koodi abil suudeti jätta mulje, et inimene klikkis hiire abil videoreklaamide peale. «See oli nii põhjusel, et reklaamijad ei maksa tihtipeale videote eest, kui inimesed seda piisava aja jooksul ei vaata,» selgitati süüdistuses.

«Skeemi kasutamise jooksul võltsis Methbot miljardeid reklaame,» seisis süüdistuses. Kokku maksid mitmed reklaamifirmad ja kaubamärgid petturitele üle seitsme miljoni USA dollari. Lõpp suudeti sellele panna alles 2016. aastal, mil üks küberturvalisusega tegelev ettevõte hoiatuse välja saatis.

Samal ajal olid paljud osalised käima pannud veelgi tulusama petuskeemi, mis sai alguse 2015. aastal. Selle käigus paigaldati pahavara 1,7 miljonisse arvutisse, et laadida reklaame fabritseeritud veebilehtedele ilma arvutite omanike teadmata. Uus skeem tõi sisse rohkem kui 29 miljonit dollarit.

Kohtudokumentides mainiti kahtlusalustena ära venelased Aleksandr Žukov, Boris Timohhin, Mihhail Andrejev, Denis Advejev, Dmitri Novikov, Sergei Ovsjannikov ja Aleksandr Isajev ning kasahh Jevgeni Timtšenko.

Just Kasahstani kodanik Timtšenko vahistati USA teatel Eestis. Ovjsannikov tabati Malaisias ja Žukov Bulgaarias. Praegusel hetkel ootavad mehed väljaandmist USA-le. Ülejäänud kahtlusalused on endiselt vabaduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles