Topeltkodakondsete saatus Soome kaitseväes on küsimärgi all (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseväelane õppusel Trident Juncture.
Soome kaitseväelane õppusel Trident Juncture. Foto: Ilari Valimaki / HANDOUT / EPA / Scanpix

Seaduseelnõu, mis keelab topeltkodakondsusega isikuid Soome kaitseväe ametikohadele määrata ega luba neil ohvitseriks õppida, jõudis täna parlamenti.

Eelnõu kohaselt võib kaitseväe ametikohtadele määrata ainult inimese, kellel ei ole teise riigi kodakondsust või muud sellist seost välismaist seost, mis võiks ohustada riigi julgeolekut, üldist turvalisust, riigikaitset või Soome rahvusvahelisi suhteid.

Sama kehtib ka riigikaitsekõrgkooli ohvitseriõppe, piirivalveameti sõjaliste ametikohtade ja piirivalvurikoolituse kohta.

Erandiks on Soome ja mõne teise Põhjamaa riigi topeltkodakondsus. Parlamenti jõudis neljapäeval ka eelnõu riikliku julgeoleku tagamisest kinnisvaratehingutes.

Valitsus pakkus parlamenti saadetud seaduseelnõus välja, et topeltkodakondsusega isikutel tuleks läbida julgeolekukontroll, kuid otsest keeldu ei tohiks kehtestada. Kõigi ametikohtade puhul tuleks teha julgeolekukontroll, milles topeltkodakondsus oleks üks kriteerium, ütles eelnõu koostamisest osa võtnud ametnik.

Kaitse- ja siseministeerium koostasid eelnõu kumbki oma seisukohast lähtudes ning neil on olnud selle sisu suhtes lahkhelisid. Kaitseminister Jussi Niinistö on püüdnud läbi suruda täielikku keeldu.

Soome siseminister Kai Mykkänen usub, et topeltkodakondsusega isikute kaitseväe ametikohtadele määramisel tuleb kindlasti hoolega uurida Vene seadusi, kuid riikide nimekirja ei koostata. Demokraatlikud lääneriigid ei kätke endas ohtu, kui piirivalveametisse või mõnele kaitsejõudude ametikohale määratakse topeltkodakondsusega isik, ütles minister.

Mykkänen ütles, et valitsuse koostatud seaduseelnõus ei nimetata ühtki riiki nimepidi ega hakata koostama riikide nimekirju. Siiski on selge, et Vene seadused on sellised, mida tuleb põhjalikult uurida, kui taotlejate hulka satub mõni Venemaa topeltkodakondsusega isik.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles