Uurimine: Norra fregati ja tankeri kokkupõrke taga olid inimeksitused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra fregatt KNM Helge Ingstad. 
Norra fregatt KNM Helge Ingstad. Foto: Marit Hommedal/AFP/Scanpix

Norra mereväe fregati ja naftatankeri kokkupõrke novembri algul Bergeni lähedal fjordis põhjustasid peamiselt inimlikud eksitused, ütlesid uurijad neljapäeval ja välistasid tehnilise rikke.

NATO õppustelt Trident Juncture naasnud fregatt KNM Helge Ingstad põrkas 8. novembri varahommikul kokku Malta tankeriga Sola TS ja läks põhja.

Fregati 137 meeskonnaliiget evakueeriti, viis neist sai kergeid vigastusi.

«Meie näeme, et selle põhjustas suuresti inimtegur,» ütles Norra uurimiskomisjoni liige Dag Liseth ajakirjanikele esialgseid uurimistulemusi tutvustades.

Uurijate sõnul tundub, et fregati meeskonnaliikmed pidasid naftaterminali juurest lahkuvat tankerit maaks, sest selle tuled sulasid kokku terminali tuledega ja navigatsioonilaternaid ei olnud näha.

Juhtus teinegi eksitus: frigatt eiras tankeri raadio teel edastatud hoiatust, arvates, et see tuleb ühelt kaugemal fjordis paiknevalt laevalt.

«Õnnetust ei põhjustanud ükski eraldiseisev tegu ega sündmus, vaid seda võib seletada rea tegurite ja asjaolude kokkusattumisega,» ütles komisjon esialgses hinnangus.

Tanker sai kokkupõrkes vähe kannatada, fregatt aga vajus põhja ja seda ei ole veel suudetud pinnale tõsta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles