Slovakkia välisminister lahkub ÜRO ränderaamistiku tõttu ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miroslav Lajcak
Miroslav Lajcak Foto: Samuel Kubani/AFP/SCANPIX

Slovakkia välisminister Miroslav Lajčák teatas, et astub tagasi protestiks valitsuse ja parlamendi otsuse vastu mitte ühineda ÜRO ränderaamistikuga.

Lajčák tegi lahkumisotsuse teatavaks pärast Slovakkia parlamendi neljapäevast hääletust, millega parlament lükkas häältega 90-15 ränderaamistiku tagasi, kuulutades, et see ei ole kooskõlas riigi rände- ja julgeolekupoliitikaga.

Parlament palus valitsusel samuti ÜRO lepe tagasi lükata.

Peaminister Peter Pellegrini tervitas parlamendihääletuse tulemust. Tema valitsuselt oodatakse järgmisel nädalal otsust rändepaktist kõrvale jääda.

Lajčák on ränderaamistiku heakskiitmist toetanud.

Austria, Ungari, Iisrael, Poola, Šveits ja Austraalia on juba teatanud, et ei toeta ränderaamistikku ega osale Marokos Marrakechis 10.-11. detsembril kohtumisel, kus see ametlikult heaks kiidetakse.

ÜRO riigid kiitsid ränderaamistiku (Global Compact for Migration) heaks juulis 18 kuud kestnud läbirääkimiste järel. 

Lepe sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning migreeruvate inimhulkadega paremaks toimetulekuks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maakera rahvastikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles