USA hinnangul lõppesid Süüria-kõnelused Astanas edutult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevahetus Süürias.
Tulevahetus Süürias. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

USA välisministeerium teatas neljapäeval, et Kasahstani pealinnas Astanas peetud Süüria-teemaliste kõneluste järjekordses voorus «ei suudetud edu saavutada».

Venemaa, Türgi ja Iraani esindajad pidasid kolmapäeval ja neljapäeval Astanas läbirääkimisi Süüria valitsusega eesmärgiga moodustada komisjon riigile uue põhiseaduse koostamiseks.

Ühendriikide välisministeerium teatas läbirääkimiste lõppedes avalduses, et osapooled ei suutnud kokkuleppele jõuda, kes peaks komisjoni kuuluma.

Ministeeriumi teatel on põhiseaduskomisjoni moodustamine aasta lõpuks «ülitähtis püsivaks de-eskalatsiooniks ja poliitilise lahenduse leidmiseks konfliktile».

USA ametkonna sõnul peab rahvusvaheline kogukond võtma Damaskuse «edusammude puudumise tõttu täielikult vastutusele». 

ÜRO ametist lahkuv Süüria eriesindaja Staffan de Mistura kutsus varem samuti komisjoni koosseisu enne aasta lõppu kinnitama.

Kasahstani välisministeerium teatas enne kõneluste algust, et seekordses voorus arutatakse  lisaks katsetele jahutada maha konflikt Põhja-Süürias Idlibi provintsi ümbruses - Süüria mässuliste ja džihadistide viimases suuremas kantsis - ka põgenike naasmiseks tingimuste loomist ning sõjajärgset taastustööd.

Astana protsess käivitati pärast seda, kui Vene vägede sekkumine kallutas Süürias tasakaalu režiimivägede kasuks. See on jätnud tasapisi varju varem alanud ÜRO läbirääkimiste protsessi Genfis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles